Sezonul virozelor tocmai ce a început, așa că nu strică să ai la îndemână o listă cu cele mai bune ceaiuri de răceală, care te ajută să te pui repede pe picioare. Aceste lichide te ajută să scapi sau să ameliorezi simptomele specifice răcelii, precum nasul înfundat, tusea, răgușeala, durerile în gât și febra, dar au și rol preventiv, ferindu-te pe viitor de virozele respiratorii.

Dacă urmezi un tratament pe termen lung cu medicamente, cere sfatul medicului înainte să consumi astfel de ceaiuri. Vezi mai jos care sunt cele mai bune ceaiuri de răceală pe care trebuie să le ai în casă!

Ceaiuri de răceală care alungă simptomele

Ceaiul de echinacea – studiile arată că reduce semnificativ simptomele răcelii și perioada acesteia. Bea ceai de echinacea imediat ce observi că te doare capul, ai nasul înfundat sau tușești.

Ceai verde –  conține antioxidanți puternici care ajută organismul să lupte cu răceala. Ai grijă să nu consumi foarte mult ceai verde, pentru că acesta conține cafeină. Consumat în exces, ceaiul verde poate duce la anxietate, depresie, stare de vomă, irascibilitate și tulburări de somn.

Ceai de coacăz negru –  are în compoziție compuși care reduc inflamațiile, ameliorând astfel congestia nazală. De asemenea, ceaiul din coacăze negre întărește sistemul imunitar și previne reapariția răcelilor.

Ceai din rădăcină de lemn-dulce – este indicat în special dacă te confrunți cu dureri de gât. Această plantă are proprietăți antiinflamatoare, ceea ce favorizează reducerea inflamațiilor de la nivelul gâtului. Rădăcina de lemn-dulce ajută la producția și eliminarea mucusului care se formează în căile respiratorii. Nu este indicat să bei mai mult de 6 căni de ceai din lemn-dulce pe zi, pe o perioadă mai lungă de 30 de zile, pentru că există riscul de apariție a retenției de apă în țesuturi și de carență de potasiu.

Ceai de ghimbir – o ceașcă de ceai de ghimbir are un extraordinar efect de încălzire asurpa corpului, iar asta te va ajuta să et simți mai bine sși să scpi de frisoanele specifice răcelilor. De asmenea, este un excelent remediu pentru durerile de stomac.

Ceai de cuișoare – are efect expectorant, cu ajutorul căruia plămânii și sinusurile se curăță, lăsând în loc o respirație profundă și corectă.

Ceai de lămâie cu miere și usturoi – acest amestec de ingrediente îți asigură o doză binemeritată de sănătate, o imunitate de fier și o eliberare a căilor respiratorii superioare. Usturoiul din acest ceai ajută la împiedicarea dezvoltării microbilor, iar combinația de lămâie și mere contribuie la combaterea infecțiilor.

Ceai de eucalipt – consumul de băuturi și inhalațiile cu eucalipt pot ameliora congestia nazală și inflamația de la nivelul gâtului, vinovată de tusea productivă, dureri și răgușeală. Eucaliptul este o plantă cu efect antibiotice, proprietatea care ajută foarte mult la distrugerea bacteriilor și virusurilor.

Ceai de izmă – datorită unui compus numit mentol, ceaiul de izmă este un excelent remediu împtrăva răcelii, calmând inflamațiile și desfundând nasul.

Ceai de mușețel – ajută în procesul de digestie, alungă insomniile și este un ajutor de nădejde în combaterea virozelor respiratorii. Din cauza conținitului de polen, mușețelul nu este recomandat celor care suferă de alergii sau reacții alergice.

 Sursa foto: 123rf.com