Cele 7 ceaiuri care stimulează digestia te vor ajuta ca în luna ianuarie să revii în formă. Ghimbirul reglează digestia și motilitatea intestinală. Are și efect antivomitiv, antispastic, antiinflamator și antiflatulent.

Obligeana se folosește ca stimulent al secreției gastrice și biliare. Crește și pofta de mâncare. Pentru un ceai digestiv, prepară o infuzie dintr-o jumătate de linguriță de ghimbir proaspăt ras și o jumătate de linguriță de obligeană la 300 ml de apă. Lasă acoperit timp de 10 minute. Strecoară, apoi bea ceaiul călduț cu înghițituri mici.

Ceaiuri care stimulează digestia: Ceai de pelin

Pelinul se recomandă în cantităţi moderate în atonii, în inflamaţiile cronice ale aparatului digestiv, inclusiv în dispepsiile însoţite de constipaţie”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor care recomandă această plantă pentru a te feri de indigestie. Prepară ”o infuzie dintr-o linguriţă plantă la o cană cu apă. Bea una sau două căni pe zi, maximum trei zile la rând, după care vei face o pauză”. În trecut, din pelin se prepara absintul, băutură alcoolică foarte apreciată. Acesta a fost interzis în multe țări pentru că s-a constatat că avea efecte negative asupra sănătății creierului, mai ales dacă era consumat în exces.

De ce este bine să bei ceai de pelin

Citește și: Așa poți să-ți îmbunătățești digestia într-o săptămână!

Ceaiuri care stimulează digestia: Plante pentru dispepsie

Afinele sunt indicate în dispepsie (digestie dificilă). Recomand ceaiul preparat prin infuzarea a una sau două lingurițe de frunze la o cană cu apă. Bea două-trei căni pe zi”, te sfătuiește specialistul.

Măghiranul este un foarte bun antispastic stomacal şi carminativ (ajută la eliminarea gazelor). Datorită conţinutului ridicat în ulei volatil, este recomandat și el în dispepsii stomacale. Se consumă sub formă de infuzie preparată din una sau două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi, după masa de prânz și cea de seară.

Ceaiul de măghiran se poate asocia cu mentă, sovârv sau cu alte plante aromate. Nu prezintă contraindicații, dar uleiul esențial de măghiran este contraindicat în sarcină. Salvia este și ea indicată în acest scop. Se folosește sub formă de infuzie preparată dintr-o linguriţă de frunze la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Este contraindicată în sarcină.”

Coada-șoricelului, efect antiseptic

Dr. farmacist Ovidiu BojorCoada-șoricelului stimulează digestia. Are și efect antiseptic și tratează infecțiile, inclusiv pe cele stomacale. Este recomandată în enterocolita, gastrită, diaree, hemoragie internă și hemoroizi, iritație intestinală, dar și în răceala, gripă și amigdalită. Este contraindicată în timpul sarcinii și alăptării. Pentru a prepara un ceai din coada-șoricelului, lasă la infuzat, timp de 10-15 minute, una-două lingurițe de plantă uscată într-o cană cu apă. Se beau trei căni pe zi. Pentru lipsa poftei de mâncare se prepară un decoct scurt (5 minute) din părţile aeriene ale plantei (o lingură plantă la o cană cu apă). Se beau două-trei căni pe zi. Acelaşi decoct se stimulează şi secreţia de bilă. Nu prezintă contraindicații, cxceptând decoctul din planta întreagă, care stimulează secreţiile gastrice și nu este recomandat în hiperaciditate şi ulcer gastric. La unele persoane poate produce alergie. Nu se consumă în sarcină,” scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Sursa foto: 123rf.com