Ceaiul matcha este obținut dintr-un sortiment de ceai verde numit tencha care este cultivat ferit de bătaia directă a soarelui. Tufele de ceai sunt acoperite pentru a le proteja de expunerea directă la lumina solară. Astfel, procesul fotosintezei este încetinit. Frunzele de ceai capătă o culoare mai închisă, iar producția de clorofilă și aminoacizi este stimulată.

Recoltarea frunzelor se face manual pentru a se asigura doar selecția celor mai tinere și mai mici frunze. Acestea conferă calitate maximă ceaiului și, în același timp, un conținut maxim de antioxidanți. Frunzele sunt ținute la abur pentru o scurtă perioadă de timp pentru a preveni oxidarea lor și a le conserva aroma și conținutul de substanțe nutritive. Frunzele sunt apoi măcinate cu ajutorul unor pietre de moară din granit. Rezultatul este o pudră de un verde intens care dispune de calități terapeutice de neegalat.

În ceaiul matcha regăsim vitamine precum vitamina A, complexul de vitamine B, vitamina C, E, K, numeroase minerale și aminoacizi. Matcha conține polifenoli, catechine și clorofilă, substanțe cu o capacitate antioxidantă extraordinară.

Claritate mentală

Ceaiul matcha are un puternic efect calmant. Conține un aminoacid numit L-teanină care stimulează undele alfa de la nivelul creierului. Aceste unde se consideră că induc o stare de relaxare și de claritate mentală similară practicării exercițiilor de yoga. Conform unor studii, acest aminoacid acționează ca un neurotransmițător, având un efect calmant asupra creierului fără a produce și somnolență. Călugării budiști consumau ceaiul matcha pentru a-și menține starea de concentrare în timpul meditației. L-teanina contribuie la reducerea stresului fiziologic și psihologic prin inhibarea stării de alertă a neuronilor.

Capacitate antioxidantă maximă

Ceaiul matcha conține o multitudine de antioxidanți și polifenoli naturali. Conform unui studiu, ceaiul matcha, în comparație cu alte ceaiuri verzi, are cea mai mare concentrație de EGCG (galat de epigalocatechină), un polifenol cu o capacitate antioxidantă care o depășește de 100 de ori pe cea a vitaminelor C și E considerate de multă vreme cei mai eficienți inamici ai radicalilor liberi. Acest polifenol neutralizează radicalii liberi, împiedicând efectele nocive ale acestora asupra organismului și protejându-l astfel de stresul oxidativ și de stările inflamatorii.

Energizant natural

Ceaiul matcha conține o substanță de tipul cafeinei care este diferită de cea din cafea. Aceasta se numește teofilină și energizează organismul într-un mod mai sănătos decât cafeaua. În cazul acesteia din urmă, se produce un vârf al energiei furnizate și apoi o cădere, moment în care reîncepem să ne simțim din nou obosiți. În cazul ceaiului matcha, se produce o eliberare treptată de energie și astfel nu apar aceste căderi de energie. Teofilina susține de asemenea activitatea hormonală optimă.

Combaterea infecțiilor

Galatul de epigalocatechină (EGCG) din ceaiul matcha este eficient și în combaterea infecțiilor bacteriene, virale și fungice. Conform unui studiu, această substanță poate lupta, printre altele, împotriva virusului gripei, hepatitei B și C, stafilococului auriu, a bacteriei Candida albicans (responsabilă de apariția candidozei), a virusului herpetic. EGCG poate fi eficient inclusiv împotriva virusului HIV.

Prevenirea cancerului

Ceaiul matcha poate asista în prevenția cancerului datorită EGCG. Conform a numeroase studii, polifenolii prezenți în ceaiul matcha previn proliferarea celulelor cancerigene, inducând apoptoza (moartea celulelor) și reducând riscul de apariție a numeroase tipuri de cancer, printre care cancer colorectal, al vezicii urinare, de prostată sau cancer mamar.

 

Foto: Pixabay