Ceaiul de ceai preparat a fost folosit de medicii practicieni din medicina pe bază de plante pentru a trata totul, de la tuse și durere în gât până la infecții cutanate bacteriene și afecțiuni respiratorii.

Acum, cercetările arată că multe dintre utilizările medicinale tradiționale de cimbru pot fi susținute de studii științifice moderne.

Ceaiul de cimbru – proprietăți medicinale

1. Ceaiul de cimbru – o soluție naturală eficientă pentru tuse

Dacă bei mai mult ceai și alte lichide fierbinți este considerat unul dintre cele mai bune sfaturi pentru prevenirea răcelii și a gripei.

O cercetare efectuată la Centrul Comun de Studii din Cardiff a constatat că băutul unei băuturi fierbinți care conține suc de mere și suc de coacăze negre a oferit o ușurare imediată a simptomelor reci, cum ar fi inflamația nasului, tusea, durerile gâtului și strănutul.

Aceste rezultate nu au fost obținute atunci când aceeași băutură a fost consumată la temperatura camerei.

Dar ceaiul de cimbru poate avea proprietăți anti-tuse și durere în gât care nu sunt legate de temperatura ridicată a acestei băuturi.

Potrivit practicanților medicamentelor tradiționale pe bază de plante, cimbrul are proprietăți anti-tuse, ceea ce înseamnă că este capabil să suprime tusea.

Topinamburul sau Anghinarea de Ierusalim, un medicament natural pentru organism

Există, de asemenea, unele dovezi științifice moderne care sugerează că extractele de cimbru ar putea într-adevăr să contribuie la ameliorarea problemelor respiratorii cum ar fi tusea și bronșita.

Totuși, aceste studii s-au concentrat asupra formulărilor combinate care conțin alte ingrediente (cum ar fi rădăcina de primroză) care au contribuit, de asemenea, la activitățile anti-tuse ale produselor testate.

În orice caz, dacă vă decideți să beți o ceașcă de ceai fierbinte de cimbru când aveți o tuse puteți să-l îndulciți cu miere de hrișcă, care suprimă tusea.

Recomandat pentru tuse este și ceai de crimbrisor.

2. Cimbrul are proprietăți puternice împotriva acneei

Conform unui studiu, cimbrul are efecte inhibitoare împotriva Propionibacterium acnes, o bacterie care a fost legată de dezvoltarea acneei vulgaris.

Cercetătorii responsabili de acest studiu au evaluat efectele tincturilor de cimbru, gălbenele și smirnă pe Propionibacterium acnes (sau P. acnes pe scurt).

Au descoperit că, în timp ce toate cele trei tincturi au avut efecte inhibitoare asupra P. acnes, extractul de cimbru a avut cel mai puternic efect inhibitor.

De fapt, proprietățile anti-acnee ale extractului de cimbru s-au dovedit a fi chiar mai puternice decât cele ale peroxidului de benzoil, ingredientul activ în cele mai multe creme anti-acnee.

Încă trebuie efectuate studii clinice pentru a evalua în continuare potențialele efecte antiacnetice ale produselor care conțin cimbru (cum ar fi ceaiul de cimbru sau cremele topice), dar rezultatele preliminare sunt îmbucurătoare.

12 alimente care previn Alzheimerul. Consumă-le zilnic!

3. Ceaiul de cimbru are proprietăți antibacteriene

Consumul de ceai de cimbru poate avea unele beneficii pentru acei oameni cu Helicobacter pylori (H. pylori) care nu pot folosi antibiotice pentru a scăpa de această bacterie dăunătoare pentru stomac.

După cum probabil știți, prezența H. pylori în stomac poate duce eventual la probleme serioase de sănătate, inclusiv ulcere peptice și chiar cancer de stomac.

Deși majoritatea infecțiilor cu H. pylori pot fi tratate în mod obișnuit cu antibiotice, comunitatea științifică caută tratamente alternative deoarece tulpinile H. pylori devin tot mai rezistente la tratamentele cu antibiotice.

Într-un studiu, cercetătorii israelieni au testat extracte de mai multe plante pentru activitatea lor inhibitoare împotriva H. pylori.

Printre extractele de plante testate, cimbrul infuzat în apă și extractele alcoolice de scorțișoară au avut cele mai puternice efecte inhibitoare.

Efectele anti-H-pilor ale infuziei de cimbru au fost chiar mai puternice decât cele ale antibioticelor comune.

Cercetătorii au concluzionat că extractele de cimbru par să aibă potențial terapeutic, dar că studiile clinice ar trebui efectuate pentru a valida acest potențial.

Scapă de kilogramele în plus pentru a elimina bolile

4. Ceaiul de cimbru are efecte anti-inflamatorii

Cimbrul s-a dovedit a conține mai mulți compuși antiinflamatori, inclusiv luteolină și acid rosmarinic.

Un studiu publicat în ediția din aprilie 2009 a revistei Biochemical Pharmacology a raportat că printre cei șase compuși antiinflamatori testați în acest studiu, luteolina a avut cea mai puternică activitate inhibitoare împotriva TBK1, o enzimă care a fost legată de răspunsurile inflamatorii la om.

Acidul rosmarinic, la rândul său, a demonstrat că inhibă eficient ciclooxigenaza și lipoxigenaza, alte două enzime care au fost asociate cu răspunsuri inflamatorii.

Indiferent dacă concentrația compușilor antiinflamatori în ceaiul de cimbru este suficientă pentru a justifica utilizarea ceaiului de cimbru ca tratament al afecțiunilor inflamatorii (cum ar fi artrita reumatoidă, astmul sau acneea inflamatorie) este încă în dezbatere.

Tratamentul cancerului implică reguli stricte, dar ușor de urmat

5. Ceaiul de cimbru are efecte anticancerigene

Cu toții am auzit despre efectele anticanceroase ale ceaiului verde, dar ceaiul verde nu este decât singura băutură care poate oferi beneficii persoanelor care doresc să își reducă riscul de cancer.

În 2012, un studiu portughez a raportat că extractele de Mastic Thyme (sau cimbrul alb) par să aibă un efect protector împotriva cancerului de colon.

Într-un alt studiu publicat în jurul aceleiași perioade, s-a descoperit că cimbrul sălbatic are efecte anti-cancer împotriva cancerului mamar.

Pentru cele mai bune rezultate folosiți cimbru natural, frunze și flori uscate, din magazine de încredere.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto