”Dintre toate băuturile pe care le avem la dispoziție, ceaiul natural este, fără îndoială, cel mai benefic pentru sănătate, mai ales atunci când este cald afară”, spune Doina Simona Stroilescu, doctor în medicină generală, internă și consultant anti-aging. Există numeroase popoare care își raportează ziua de lucru la pauzele de ceai, faimos fiind ”ceaiul de la ora 5” al englezilor.

Ceai verde sau ceai negru? Cum prepari ceaiul perfect

Ceaiurile verde și negru se obțin amândouă din aceeași plantă – Camellia sinensis – diferența fiind la nivel de procesare: frunzele de ceai negru sunt lasate să oxideze, în timp ce frunzele ceaiului verde sunt trecute printr-o baie de aburi și apoi uscate. Sfatul medicului este ca, atunci când cumperi ceaiul, să te uiți pe etichetă și să te asiguri că este doar planta în sine, fără arome sintetice sau potențiatori de gust. Se prepară în felul următor: apa fiartă se lasă câteva minute să se răcească, după care se toarnă peste plic sau plantă, pentru că temperatura înaltă distruge anumite proprietăți ale ceaiului.

Ceaiul are și contraindicații

”Nu se bea îndulcit, deoarece corpul nostru are nevoie de antiioxidanții și de vitaminele pe care le conține, dar nu și de aportul suplimentar de zahăr. La ceaiul negru se poate adăuga puțin lapte”, spune medicul care atenționează și că nu trebuie consumat în exces, fiind recomandate maximum trei căni pe zi.

În niciun caz nu-l bea seara, pentru că provoacă insomnii. Persoanele hipertensive vor consuma cel mult o cană pe zi sau vor urma sfatul medicului cardiolog. Este contraindicat persoanelor care au carență de calciu sau fier și ar fi bine să fie evitat de către femeile însărcinate sau care alăptează”, a declarat, pentru Libertatea pentru femei, Dr. Doina Stroilescu.

Ceaiul, tratament anti-îmbătrânire

”Fiind un aliat de încredere în procesul de menținere a sănătății, ceaiul verde conține cantități considerabile de vitamina E și antioxidanți. Mai are și vitaminele A, B, C, precum și minerale ca fier, calciu, fosfor și potasiu. Este adjuvant în boli cardiovasculare (deoarece ajută la menținerea colesterolului în limite normale), depresie, stimularea imunității, cure de slăbire (deoarece crește viteza arderii grăsimilor și are efect de detoxifiere). Datorită proprietăților sale de excepție, există pe piață suplimente cu extract de frunze ale ceaiului verde care combat efectele radicalilor liberi, responsabili pentru degradarea celulelor și îmbătrânire. Altă băutură recomandată pentru nutrienții pe care îi conține este Kombucha – ceaiul verde fermentat.”

Sursa foto: thinkstock.com