Citește și: Consumi mulți carbohidrați? Sunt mai periculoși decât grăsimile
Ceaiul negru este unul dintre cele mai consumate tipuri de ceai în Statele Unite ale Americii, dar când vine vorba despre beneficiile pentru sănătate, numeroase studii efectuate de-a lungul timpului arată că ceaiul verde este cel care are întâietate. Cu toate acestea, un nou studiu arată că ceaiul negru poate fi la fel de eficient în lupta cu kilogramele în plus, având o acțiune diferită de cea a ceaiului verde. Atât ceaiul negru, cât și ceaiul verde conțin polifenoli-antioxidanți ce protejează structurile celulare împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi.
Polifenolii din ceaiul verde sunt suficient de mici pentru a putea fi absorbiți în sânge și în țesuturile organismului, iar studiile de specialitate arată că aceștia pot modifica metabolismul într-un mod ce stimulează scăderea în greutate.
Ambele ceaiuri sunt eficiente pentru slăbit
„Noile noastre descoperiri sugerează că ceaiul negru, printr-un mecanism specific aplicat microbiomului intestinal, poate contribui, de asemenea, la obținerea greutății corporale optime,” a declarat Susanne Henning, autoarea studiului și cercetătoare la University of California, Los Angeles.
Pentru a ajunge la această constatare, oamenii de știință au studiat patru grupuri de șoareci de laborator, ce au fost supuși la 4 tipuri de dietă alimentară pe o perioadă de 30 de zile:
-o dietă bogată în grăsimi și zahăr
-o dietă alimentară bogată în grăsimi, zahăr, dar suplimentată cu extract de ceai verde
-o dietă alimentară bogată în grăsimi și zahăr, dar suplimentată cu extract de ceai negru
-o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi și bogată în zahăr.
Ambele ceaiuri creează bacterii ”bune” în stomac
Oamenii de știință au colectat probe ale țesutului hepatic pentru a măsura depozitele de grăsime și mostre din intestinul gros pentru a evalua diversitatea bacteriană a microbiomului.
La finalul celor patru săptămâni, cercetătorii au descoperit că atât ceaiul verde, cât și ceaiul negru au avut un efect benefic asupra pierderii în greutate. Cele două grupuri ale căror diete alimentare au fost suplimentate cu extract de ceai negru și verde au înregistrat creșteri ale populațiilor de bacterii intestinale legate de masa corporală slabă și scăderi ale bacteriilor intestinale asociate cu obezitatea.
La o investigație ulterioară, cercetătorii au observat că ceaiul negru și cel verde afectează metabolismul hepatic al rozatoarelor în moduri diferite.
Moleculele mici din ceaiul verde sunt absorbite mai ușor de organism, ceea ce înseamnă că ajung direct în ficat pentru a remodela metabolismul energetic. În schimb, moleculele din ceaiul negru sunt prea mari pentru a fi absorbite în acest fel. Acestea se depozitează la nivelul intestinului, unde stimulează creșterea bacteriilor intestinale bune și formează metaboliți ce ajută la controlul greutății corporale, conchide Dr. Henning.
Citește și: