Citește și: Bei trei cafele pe zi? Incredibil ce spun medicii despre asta

Dacă ai/ai avut în familie rude cu cancer de sân sau ovarian (cu genele BRCA 1 sau 2) atunci ai un motiv de îngrijorare și de a efectua un test genetic.  Iată circumstanțele care impun un astfel de test: dacă în familie au fost 3 cazuri de tumori la sân/ovare- mama, bunici, mătuși sau surori; Dacă ai două cazuri de astfel de cancer în familie, iar femeile s-au îmbolnăvit înainte de a împlini 50 de ani; Dacă ai avut un singur caz de tumoare la sân în rândul bărbaților din familie.

Un test genetic ar fi indicat pentru depistarea riscului de cancer la colon atunci când: Ai avut în fmilie trei cazuri de cancere colorectale ( genele responsabile MLH1, MSH 2, MSH 6, PMS 6 și APC) de aceeași parte a ramurii familiale (din partea mamei sau din partea tatălui); Dacă ai avut două cazuri de cancer de colon iar apariția lui a fost înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani; Prezinți numeroși polipi colorectali.

Identificarea unui risc nu înseamnă neapărat boală

Testul genetic pentru risc de cancer la stomac (de depistare a genei CDH1) se recomandă în următoarea circumstanță:  dacă ai două cazuri de astfel de tumori gastrice apărute în aceeași ramură parentală (adică doar din partea mamei sau din partea tatălui)și înainte de vârsta de 50 de ani.

Dacă vrei să faci un test genetic pentru evaluarea riscului de apariție a melanomului (genele CDKN2A și CDK4), acesta e recomandat dacă ai în familie două cazuri depistate în aceeași ramură parentală sau dacă sunt mai mult de trei cazuri în întreaga familie extinsă.

Deși aceste teste pot fi liniștitoare, celor cărora li se identifică un risc de dezvoltare a unei anumite tumori, deși nu sunt bolnavi, li se dă viața peste cap. Medicii recomandă ca astfel de evaluări să aibă loc în centre medicale specializate și autorizate în care se pun la dispoziție chiar și psihologi.

Citește și: