Între 20 şi 40 de ani

Indiferent de istoricul vieţii sexuale, femeile de peste 20 de ani ar trebui să îşi facă un test Babeş-Papanicolau cel puţin la fiecare trei ani sau în funcţie de recomandările medicului specialist. Acest test identifică semne ale cancerului de col uterin, deci este deosebit de important. De asemenea, la această vârstă sunt indicate şi testele pentru bolile cu transmitere sexuală (BTS) pe baza factorilor de risc individuali și a recomandărilor medicului.

Screening-ul cancerului de sân este şi el foarte important şi constă în examen clinic și mamografie. Dacă ai membri ai familiei care au sau au avut cancer de sân, medicul tău îţi poate face o examinare detaliată pentru a determina dacă eşti expusă unor tipuri  de cancer de sân agresive, care sunt legate de anumite gene (BRCA1 sau BRCA 2). 

După vârsta de 20 de ani, este indicat să-ţi faci şi analizele pentru evaluarea nivelului de colesterol și trigliceride. După 45 de ani, screening-ul pentru colesterol devine şi important, deoarece riscul bolilor de inimă crește odată cu vârsta.

Verificarea tensiunii arteriale face şi ea parte din controlul medical anual pe care orice femeie de peste 20 de ani ar trebui să-l facă.  Un diagnostic de hipertensiune se pune dacă tensiunea arterială este mai mare de 140/90. Deoarece tensiunea arterială crescută poate duce la alte complicații, ar trebui verificată periodic.

De asemenea, vizitele la cabinetul stomatologului şi la oftalmolog sunt şi ele recomandate, chiar dacă nu ai probleme cu dantura sau vederea. 

Între 40 şi 65 de ani

După vârsta de 40 de ani, toate analizele şi procedurile de care am vorbit anterior vor continua la intervale recomandate de medicul tău, care va avea în vedere detaliile specifice ale istoricului tău medical, dar şi alte aspecte care ţin de stilul tău de viaţă. În plus faţă de aceste teste, orice femeie de peste 40 de ani ar trebui să-şi facă o mamografie. Frecvenţa mamografiilor va fi stabilită de medic şi variază în funcţie de vârstă şi istoric.

După împlinirea vârstei de 50 de ani, se recomandă începerea testelor de screening pentru pentru cancerul de colon. Printre testele posibile se numără: analiză anuală a  scaunului, colonoscopie (la fiecare zece ani), clismă cu bariu cu contrast dublu (la fiecare cinci ani) colonoscopie tomografică computerizată (la fiecare cinci ani). Este posibil să ai nevoie de teste de screening mai frecvente dacă ai un risc crescut de cancer de colon. 

O vizită anuală la dermatolog este, de asemenea, recomandată persoanelor de peste 40 de ani, mai ales dacă te confrunţi cu probleme legate de modificarea unor aluniţe sau hiperpigmentare.

După 65 de ani

După această vârstă, intervalul anumitor teste se va schimba. De exemplu, cu siguranță vei avea nevoie să-ţi măsori tensiunea arterială mai des decât înainte, la fel ca şi nivelul colesterolului. Pentru femeile de peste 65 de ani, este foarte important testul de densitate osoasă, care depistează osteoporoza. Dacă ai avut vreodată orice fel de fractură, ar trebui să faci un test de densitate osoasă odată ce ai trecut de menopauză. Recomandată, la această vârstă, este şi audiograma, care este o verificare a auzului. Este posibil să ai nevoie de un astfel de test o dată pe an.

Chiar dacă se poate dovedi o provocare să îţi faci timp pentru toate aceste analize şi proceduri, trebuie să-ţi aminteşti întotdeauna că sănătatea ta este nepreţuită.

Sursă foto: Pexels.com

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Nativia