Care sunt cauzele și simptomele micozelor
Persoanele care dezvoltă această afecțiune cutanată prezintă, în cele mai multe cazuri, inflamații și modificări ale țesutului la nivelul pielii picioarelor sau la unghii, ale zonelor umede ale pielii și la mâini.
Deși această afecțiune nu este gravă, medicii dermatologi recomandă tratarea micozei încă de la primele simptome, pentru a preveni răspândirea pe alte zone ale corpului. În aceste cazuri, se recomandă aplicarea unui unguent antimicotic și antifungic, cu eficiență sporită, de exemplu Clotrimazol, care are rolul de a ameliora simptomele micozei.
Micozele apar ca urmare a transpirației excesive la picioare, de obicei din cauza purtării încălțămintei din materiale sintetice, care nu lasă pielea să respire și mențin umezeala în contact permanent cu pielea. Aceste afecțiuni apar și din cauza nerespectării condițiilor de igienă din locuri publice, bazine, piscine, săli de sport, unde este important să purtăm încălțăminte adecvată, pentru a nu intra în contact cu suprafețe intens circulate.
Alte cauze care pot duce la apariția afecțiunilor cutanate la nivelul unghiilor de la picioare sunt diabetul (în acest caz, cel mai frecvent este afectată unghia de la degetul mare), imunitatea scăzută sau greutatea în exces (apariția micozelor este o afecțiune frecventă la persoanele supraponderale).
Simptomele cele mai frecvente ale micozelor unghiei sunt pielea descuamată și inflamată, senzația de mâncărime sau arsură în zona afectată, îngroșarea unghiilor, care în timp pot căpăta o culoare gălbuie, iar în cazurile cele mai grave, separarea unghiei de patul acesteia. Simptomele nu apar de la debutul afecțiunii, însă, în timp, zonele afectate devin sensibile la atingere și se accentuează ca urmare a unei exfolieri cutanate în exces.
În cazurile severe, dacă nu se aplică un tratament corespunzător pe zona afectată, pielea începe să se crape, devine deschisă la culoare, iar deshidratarea poate afecta total unghiile de la picioare. În general, cele mai afectate sunt unghiile de la degetul mare și de la cel mic.
Tratarea și prevenirea apariției micozelor
Micoza unghiei sau a pielii poate duce la senzația de disconfort, mai ales atunci când nu se aplică un tratament corespunzător încă de la apariția simptomelor. Primul pas este să curățăm cu atenție toate suprafețele cu care intrăm în contact și să purtăm șosete și încălțăminte din fibre naturale, care nu rețin transpirația. În plus, putem aplica un spray antifungic în interiorul încălțămintei pentru a o dezinfecta.
Pe unghiile afectate se aplică creme de uz extern, nu înainte de a curăța foarte bine și de a le pili, pentru a permite substanțelor din cremă să pătrundă în țesuturile afectate. În general, se recomandă tratamentul local cu o cremă specială antifungică pentru cel puțin 14 zile sau până la dispariția completă a afecțiunii.
În cazul în care micoza revine sau a afectat mai multe unghii de la picioare, este bine să consulți un medic dermatolog. De asemenea, dacă după 14 zile de tratament simptomele nu se ameliorează sau nu dispar după 3 luni de tratament recurent, este recomandat să te adresezi din nou medicului dermatolog, pentru a găsi alte formule de tratament eficiente.
Pentru a preveni apariția micozelor, este important să păstrezi o igienă corespunzătoare a zonelor predispuse la această afecțiune, să porți încălțăminte din piele care menține tegumentele uscate și nu păstrează umezeala. De asemenea, este important să folosești un prosop separat pentru picioare, pentru a nu transmite micoza și altor membri ai familiei. Spală lenjeria și șosetele cu un detergent puternic dezinfectant, la un program cu cel puțin 60°C și aplică un antiperspirant special pentru picioare.
Protejează-te împotriva dezvoltării micozelor mai ales în lunile de vară, când riscul de apariție a acestora este crescut din cauza acumulării transpirației la nivelul picioarelor. La primele simptome aplică un unguent antifungic și consultă un medic dermatolog în cazul în care problema persistă.
Micoza unghiilor este o afecțiune frecventă, care, netratată corespunzător, poate duce la un aspect inestetic al unghiilor și la apariția de inflamații și descuamări. Poți preveni apariția micozelor prin respectarea unor reguli simple de igienă și prin purtarea de încălțăminte din materiale cât mai naturale. Consultă medicul dermatolog dacă simptomele nu dispar după tratamentul cu creme speciale!
Sursa foto: Shutterstock
(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Farmacia Tei