Ce sunt exercițiile de Pilates?

Pilates este un program alcătuit din peste 500 de exerciții care au ca scop întărirea conexiunii dintre minte și corp. Aceste exerciții pot fi practicate de oricine, indiferent de vârstă, sex sau condiție fizică, putând fi adaptate pe grade de dificultate. Pilates pune accentul pe îmbunătățirea echilibrului, posturii corpului, tonusului muscular, mobilității articulațiilor. Concentrarea, respirația și precizia sunt aspecte esențiale. Prin mișcări controlate, repetitive, se atinge un flux optim al energiei și vitalității corpului, rezultatul fiind obținerea unei forme fizice maxime.

La ce folosesc exercițiile de Pilates?

Programul de Pilates are foarte multe beneficii, dar câteva dintre cele mai importante sunt creșterea forței fizice, îmbunătățirea echilibrului, posturii, concentrării, rezistenței fizice, a circulației sangvine, reducerea gradului de stres, pierderea în greutate, claritatea mentală.

Exercițiile de Pilates îmbunătățesc postura corporală

Mișcările și pozițiile de bază ale exercițiilor de Pilates implică o postură corporală corectă pe toată perioada ședinței de antrenament. Numai în acest mod se pot realiza adecvat mișcările elegante și curgătoare de Pilates. În timp, prin practică repetată, vei menține o postură corectă a corpului și în afara sălii de sport, atât la birou, cât și pe stradă sau când stai în picioare. Iar o postură optimă înseamnă tonus, energie, vitalitate și încredere de sine. Te vei simți mai bine atât pe plan fizic, cât și psihic.

Exercițiile de Pilates reglează circulația sangvină

Un element-cheie al acestui tip de sport îl constituie respirația. Pentru a pune în practică mișcările lente, măsurate implicate de programul de Pilates și a preveni apariția crampelor, este esențial ca organismul să fie bine oxigenat. Este necesar ca respirația să fie profundă și nu superficială. În timp, acest tip de respirație crește capacitatea pulmonară și stimulează circulația sângelui. Oxigenarea tuturor organelor din corp este de asemenea îmbunătățită.

Exercițiile de Pilates cresc mobilitatea corpului

Mișcările controlate de Pilates cresc semnificativ flexibilitatea articulațiilor și a mușchilor. După o perioadă de timp, vei constata că mușchii și articulațiile tale pot realiza din ce în ce mai ușor exercițiile din cadrul programului. O mobilitate sporită îți va permite să faci față cu mult mai mare ușurință solicitărilor vieții de zi cu zi. Dacă suferi de diverse dureri musculare, articulare, lombare etc., acestea vor dispărea sau se vor estompa după un anumit interval în care vei practica regulat exercițiile de Pilates.

Exercițiile de Pilates reduc stresul

Programul de Pilates poate fi comparat cu meditația, deoarece reclamă concentrare și claritate mentală. Acestea sunt necesare pentru a controla mișcările corpului și a asigura un flux optim de energie în organism. Mișcările line și controlate contribuie totodată la echilibrarea hormonilor din corp și la detoxifierea organismului. Concentrându-te doar asupra exercițiilor fizice, poți lăsa deoparte grijile acumulate peste zi și te poți relaxa. În acest mod, exercițiile de Pilates contribuie la reducerea stresului.

Exercițiile de Pilates energizează

E posibil să ți se pară că exercițiile de Pilates solicită un consum destul de ridicat de energie, dar efectul lor este de a spori nivelul de energie din corp. Practicarea de exerciții fizice crește cantitatea de endorfine, substanțe chimice numite și „moleculele fericirii”. Acestea ne permit să ne bucurăm de viață, să ne relaxăm și să depășim cu ușurință dificultățile cu care ne confruntăm. În plus, exercițiile fizice stimulează circulația și îmbunătățesc respirația. Corpul tău va fi astfel suficient de energizat pentru a îndeplini cu succes toate celelalte sarcini zilnice pe care le mai ai de bifat.

Foto: Pixabay