CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Unghiile îți pot semnala prezența anumitor probleme medicale pe care nici nu le-ai conștientizat. De la anemie, până la cancer, unghiile spun multe despre afecțiunile pe care le ai.

Iată o listă de probleme ale unghiilor care semnalează afecțiuni ale organismului:

–          Unghii care se rup sau se exfoliază extrem de ușor;

–          Pete galbene sau albe;

–          Piele înroșită în jurul unghiei;

–          Striații verticale, maronii.

Ce spun unghiile despre sănătatea organismului: Unghii casante

Unghiile care se rup sau se exfoliază extrem de ușor sunt cauzate de o dietă săracă în nutrienți de calitate. Mai pot fi cauzate de chimicale folosite frecvent. Unghiile sunt făcute în mare parte din keratină. Chiar dacă organismul a fost creat să producă unghia perfectă, acești factori nocivi o pot deteriora pe masură ce crește.

Citește și: 5 pași obligatorii la un consult dermatologic

Pete galbene pe unghii

Ce spun unghiile despre sănătatea organismului? Petele galbene sau albe apar în general „la pacienții cu boli pulmonare și limfedem sau când te confrunți cu o insuficiență renală sau hepatică”, spune Cătălina Stoica, nail expert.

„Atenție, chiar și lacurile de unghii de culori închise pot îngălbeni dacă sunt aplicate direct, fară un lac de bază. În această situație este de ajuns să folosim bucățele de lămâie în care să ne jucăm cu degetele timp de 10 minute, câteva zile (neavând nimic pe unghii, desigur). Apoi, șlefuim suprafața unghiei cu un burețel special, de abrazitate 240”, adaugă specialistul.

Piele înroșită în jurul unghiei

Prezența cuticulei nu este întâmplătoare, iar specialiștii în nailart evită s-o îndepărteze cu foarfeca sau s-o împingă. Aceasta are rolul de a proteja unghia de bacterii sau ciuperci. Pentru a preveni infecții de orice fel, evită să le deteriorezi.

Citește și: Ce arată culoarea unghiilor despre sănătatea ta

Ce spun unghiile despre sănătatea organismului: Pete maronii

Striațiile verticale, maronii, pot indica prezența unui melanom. Dar în același timp și hormonii sau anumite tratamente medicamentoase pot produce aceste dereglări la nivelul unghiei. Pentru a fi sigură despre ce este vorba, cere sfatul unui specialist dermatolog.

În concluzie, fii cu ochii pe unghiile tale și cere sfatul unui medic de fiecare dată când observi ceva în neregulă.

Sursa foto: 123rf.com