Cine s-ar fi gândit că o toxină poate face bine la sănătate?! Dar iată că o proteină, rezultată din bacteria Clostridium botulinum, face minuni. Se numește toxină botulinică și acționează asupra mușchilor, paralizându-i! Există șapte tipuri de toxină botulinică, însă, dintre toate acestea, doar tipurile A și B sunt utilizate, fiind cunoscute sub numele de Botox și Myobloc.

Injectarea cu botox e o artă

Se știe că musculatura funcționează pe baza comenzilor primite de la creier, prin mesaje care trec mai întâi prin măduva spinării. Nervii sunt „solii” care le transmit mai departe, cu ajutorul unei substanțe, numită acetilcolină. Unele anomalii fac ca mesajele să se transmită greșit, provocând spasme, contracții, dureri. În acest punct intervine toxina botulinică, împiedicând accesul acetilcolinei de la nervi la mușchi. Totuși, în cantități mari, toxina poate fi fatală, ducând la paralizie totală. De aceea, cantitatea folosită în terapie este foarte mică, iar injectarea ei este o artă. În anumite cazuri, se utiliează un aparat, numit electromiograf, pentru ghidarea injecțiilor. Efectul toxinei durează cam trei luni, apoi este necesară o nouă injectare pentru menținere.

Cui ajută tratamentul cu botox?

În general, toxina botulinică este recomandată în tratamentul afecțiunilor care implică și contracțiile anormale ale mușchilor. Și trebuie menționat faptul că nu este un panaceu miraculos, ci un ajutor de nădejde pentru suferinzii de distonie cervicală, torticolis (acea durere ascuțită care ne cuprinde după ce stăm sau dormim într-o poziție incomodă), strabism („ochi încrucișați”), spasme faciale. Botox este folosit în special în cosmetică, pentru tratarea ridurilor și imperfecțiunilor feței, în vreme ce Myobloc intervine în problemele spatelui. Toxina este folosită de mulți ani și în terapia de după accidente vasculare, la scleroza multiplă, paralizia cerebrală sau traumatismele craniene, tremor, salivație excesivă. În plus, în România, există peste 500 de copii cu paralizie cerebrală, tratați cu toxina botulinică.

„Transpirația în exces poate fi înlăturată cu succes de Botox. Pentru a remedia această problemă, trebuie identificate mai întâi de către specialist zonele cu probleme și cauza afecțiunii. Apoi se trece la injectare, urmată de efectul de scoatere din funcțiune a glandelor sudoripare, pentru o perioadă de 6-12 luni. Efectul se instalează cam după 2-3 zile de la injectare.”, spune Dr. Silvia Stănculescu, specialist chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, clinica Metamorphosis.

Și pentru dinți e bun

Peste 70% din populație suferă de bruxism, afecțiune caracterizată de scrâșnitul din dinți, care poate duce la deteriorarea și pierderea danturii, precum și a suportului osos. De asemenea, dacă nu este luată nicio măsură, își pot face simțite prezența contracturile, durerile musculare și de cap, care, odată apărute, foarte greu mai pot fi reversibile. Așadar, bruxismul afectează foarte mult calitatea dinților și reprezintă o problemă ce trebuie rezolvată. ,,Folosirea gutierelor dentare creează un disconfort și nu rezolvă cauza care provoacă aceste neplăceri, ajutând doar ca afecțiunea să nu mai avanseze. Foarte utilă în tratarea bruxismului este injectarea cu botox în mușchii masticatori, situați la nivelul mandibulei, care decondiționează musculatura și conduce la dispariția bruxismului. În acest sens, sunt necesare 3-4 ședințe, făcute o dată la 4-5 luni, prin care se injectează o cantitate de botox, procesul fiind complet nedureros”, spune dr. Ada Epistatu, Ada Dental Center, www.adaepistatu.com.

Dr. Ada Epistatu

Dr. Ada Epistatu

,,Gummy smile” este acel zâmbet caracterizat de dezvăluirea inestetică a unei porțiuni din gingie ca urmare a ridicării buzei superioare și inferioare. Deși, de-a lungul timpului, această problemă estetică a fost rezolvată cu ajutorul reconturărilor gingivale și a utilizării coroanelor și fațetelor dentare, astăzi este disponibilă injectarea cu botox, o intervenție neinvazivă și nedureroasă care rezolvă cu succes această problemă. ,,Practic, volumul buzelor se poate mări prin injectarea unei cantități mici de botox sau acid hialuronic în mușchii ridicători. Astfel, mărirea buzei și micșorarea ridicării exagerate a ei duce la rezolvarea completă a defectului. Acest lucru ajută la augumentarea volumului buzelor de așa manieră încât să acopere gingia în momentul în care persoana respectivă zâmbește, îmbunătățind astfel estetica feței”, explică Dr. Ada Epistatu.

Sursa foto: sweatingstatel.blogspot.com