Balonarea și durerile abdominale însoțesc adesea constipația, dar dacă acestea persistă pe termen lung, poate ar fi mai bine să mergi la medic, pentru că ar putea fi vorba de constipație cronică, ce necesită tratament mai puternic.
Iată ce să nu mănânci când ești constipat, pentru a-ți ameliora simptomele!
Ce să nu mănânci când ești constipat: pâine, lactate, alimente procesate
Ce să nu bei când ești constipat: alcool și cafea
Suplimente și medicamente care constipă
De ce nu trebuie să exagerezi cu laxativele
În farmacii găsești tot felul de laxative. Acestea sunt considerate adevărate „baghete magice” care te scapă de balonare, dar dacă abuzezi de ele, vei da dintr-o problemă în alta. Organismul se poate obișnui cu laxativele, iar pe termen lung colonul își va pierde capacitatea de a se contracta fără ajutor. Însă pot apărea multe alte reacții adverse, cum ar fi: dezechilibru electrolitic, convulsii, aritmii cardiace și dureri musculare.
Pentru a evita astfel de situații, e bine să respecți instrucțiunile de pe ambalaj și să încerci, pe cât posibil, să scapi de constipație cu ajutorul alimentației sănătoase.
O altă cauză frecventă a constipației este sedentarismul, statul pe scaun sau în pat o perioadă îndelungată. Așadar, puțină mișcare în fiecare zi ar putea preveni episoadele neplăcute de constipație. Exercițiile fizice cresc fluxul sangvin la nivelul organelor vitale, inclusiv al tractului digestiv, și îmbunătățesc metabolismul. Mersul pe jos, joggingul, ciclismul, înotul, yoga, toate acestea și nu numai sunt forme de mișcare ce te vor ajuta să ai un tranzit intestinal sănătos.
Sursa foto: 123rf.com