Ficatul, spun specialiștii, este afectat în principal de o alimentație bogată în grăsimi și de prepararea mâncării prin prăjire, de alimentele foarte sărate ori de produsele de patiserie sau dulciurile concentrate.

„Ficatul este unul dintre cele mai mari organe din corp, cântărește 1,5 – 2 kg, fiind recunoscut pentru funcția lui de a ne ajută să eliminăm substanțele toxice din organism, protejându-ne astfel de apariția diverselor afecțiuni.

Ficatul îndeplinește, așadar, funcția metabolică, funcția de filtrare a sângelui, funcția secretorie și excretorie, are rolul de a digera alimentele grase și să facă posibilă absorbția vitaminelor lipo-solubile A, D și K și are funcția de stocare a sângelui, a vitaminelor și a microelemtelor esențiale.”, explică nutriționistul Wasim Nazer.

Ce să mănânci ca să ai un ficat sănătos


Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles și conopida pot fi fierte sau prăjite, adăugate în tocănițe sau în diverse preparate.

Usturoiul tocat mărunt și ghimbirul ras pot fi adăugate în ciorbe, în amestecuri, în marinade și în sosuri.
Turmericul poate fi folosit în curry, dar și în supe, tocănițe și mâncăruri de orez pentru a adăuga culoare, aromă și beneficii pentru sănătate.

Anghinarea poate fi gătită la aburi sau prăjită, savurată ca și garnitură sau adăugată în salate, mâncăruri cu paste și boluri cu cereale.

Frunzele proaspete de păpădie pot fi mixate în salate, împreună cu alte frunze verzi, pentru o masă plină de nutrienți.

Sfecla roșie poate fi un ingredient extra nutritiv în smoothie-urile cu fructe.

Ceaiul verde poate fi consumat în loc de băuturile zaharoase.

Merele și sfecla pot deveni gustări sănătoase care susțin și sănătatea ficatului.

„Există câteva reguli simple care ne ajută să ne recuperăm funcția ficatului sau să o păstrăm în limite normale. De exemplu, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să limităm consumul de alcool și fumatul, apoi să consumăm alimente proaspete sau preparate prin fierbere, cuptor sau pe grătar.

Legumele și fructele, în formă crudă, sunt obligatoriu de adăugat în alimentație. Vom elimina pentru totdeauna din alimentație produsele procesate, alimentele bogate în grăsimi, carnea de porc, uleiul din floarea soarelui, grăsimile solide, alimentele procesate sau pe cele din conservă, zahărul și dulciurile din comerț, produsele de tip fast-food.”, conchide specialistul nutriționist Wasim Nazer.

Vezi și Ce semnificație are culoarea palmelor. De la taine mistice, la probleme medicale