Ce să faci ca să devii mai deștept?

Dacă ai grijă de creierul tău oferindu-i combinația optimă de elemente nutritive, ferindu-l de substanțe nocive și antrenându-l regulat, îți poți menține și chiar spori abilitățile cognitive. Există mai multe soluții naturiste prin care e posibil să-ți stimulezi capacitatea cognitivă.

Antrenează-ți creierul

Fă cuvinte încrucișate, joacă jocuri de inteligență, provoacă-ți creierul să gândească. Atunci când mergi la cumpărături, adună mental prețurile produselor pe care le pui în coș. În loc să-ți folosești mâna dreaptă dacă ești dreptaci, încearcă să faci respectivele activități cu mâna stângă. Mergi în fiecare zi câteva minute cu spatele. Făcând diverse acțiuni noi sau în moduri diferite, creierul tău este obligat să își stimuleze capacitatea cognitivă.

Consumă ciocolată neagră

Ciocolata e un aliment delicios, dar în plus este și foarte indicat pentru creier. În ciocolată se găsesc substanțe precum cofeină și teobromină care pot spori capacitatea mentală pe termen scurt. Ciocolata conține și o mare cantitate de substanțe antioxidante care protejează creierul de declinul cognitiv. Mintea ta va rămâne astfel activă și la vârste mai înaintate.

Ferește-te de stres

Atunci când suntem confruntați cu stresul, în corpul nostru se produc anumite substanțe care pot epuiza și chiar leza creierul dacă stresul este prelungit. În situații de stres, organismul nostru reacționează prin răspunsul „luptă sau fugi”. Pe vremuri, în caz de pericol, această reacție ne asigura supraviețuirea. Există anumiți hormoni care asigură acest răspuns rapid al organismului, cum ar fi cortizolul. Acesta, de exemplu, poate afecta negativ o parte a creierului responsabilă de memoria pe termen scurt. Evită pe cât posibil stresul dacă vrei ca mintea ta să funcționeze la capacitate maximă.

Ascultă muzică

Conform studiilor, cea mai simplă și mai eficientă metodă de a stimula capacitatea mentală este de a asculta muzică. Atunci când faci alte activități și asculți în același timp muzică, ești mai eficient.  Aceasta influențează anumite zone ale creierului care forțează creierul să se concentreze atât asupra ascultării muzicii, cât și a îndeplinirii sarcinilor respective. Astfel, capacitatea mentală este stimulată.

Deci cum să faci ca să devii mai deștept? Pune în practică sfaturile de mai sus. Există multe alte lucruri pe care le poți face pentru a gândi mai bine și mai repede: citește pentru că îi vei oferi în acest mod creierului informații noi, odihnește-te suficient pentru a avea un creier odihnit, ieși din rutină, astfel încât să-ți păstrezi mintea activă.

Foto: Pixabay