Iodul este un element esențial, vital pentru creșterea și dezvoltarea normală a corpului.

Aproximativ 60% din iodul din corpul uman este stocat în glanda tiroidă.

Beneficiile sale pentru sănătate joacă un rol foarte important în funcționarea normală a glandei tiroide, care secretă hormoni tiroidieni care controlează rata metabolică de bază a corpului.

Ce rol are iodul în organism. 10 beneficii ale iodului

De fapt, fără el, hormonii tiroidieni nu puteau fi sintetizați nici măcar.

Iodul controlează funcționarea glandelor tiroide, care, la rândul său, are o influență semnificativă asupra proceselor metabolice din organism.

Ajută la utilizarea optimă a caloriilor, prevenind astfel depozitarea ca exces de grăsimi.

Alte beneficii includ eliminarea toxinelor din organism și asistența pentru sistem în utilizarea mineralelor precum calciu și siliciu.

Simptomele deficienței de iod

Un deficit de iod poate avea efecte grave asupra organismului.

Simptomele deficienței sale includ frustrarea, depresia, întârzierea mintală, nivelurile de percepție slabe, creșterea anormală a greutății, scăderea fertilității, pielea grosieră, șansele de pierde sarcina, constipația și oboseala.

În cazurile severe, rezultatul poate fi retardul mental asociat cu boli cum ar fi cretinismul, caracterizat prin malformații fizice.

Conform rapoartelor OMS, această deficiență este una dintre principalele cauze ale întârzierii mentale din întreaga lume.

Multe țări nu iodizează sarea lor, iar regiunile care cresc culturi și animale la o distanță mare de apele de coastă sunt mai puțin susceptibile de a avea soluri bogate în iod.

Organismul are nevoie de 100-200 mcg de iod pe zi, iar 1/4 linguriță de sare iodată conține aproximativ 95 mcg de iod.

Surse de iod importante

Este prezent în cantități mari atât în plantele marine, cât și în animale, inclusiv moluștele, albinele și algele maro, care pot absorbi iodul din apa de mare.

Asigurați-vă că includeți cantități bune de conserve de sardine, ton conservat, homar, stridii, scoici, cod, halibut, hering, somon, creveți în dietă.

Alge, usturoi, fasole lima, semințe de susan, boabe de soia, verdeață și spanac sunt câteva din celelalte surse de iod.

Sarea iodată este o altă sursă importantă, iar brutarii o adaugă în mod regulat iod la aluatul de pâine ca agent de stabilizare.

Ce rol are iodul în organism. 10 beneficii ale iodului

Acest element este necesar pentru a asigura dezvoltarea și metabolismul adecvat la om. Beneficiile specifice pentru sănătate includ:

Reglează rata metabolică

Iodul influențează funcționarea glandelor tiroide prin asistarea producerii de hormoni, care sunt direct responsabile pentru controlul ratei metabolice de bază a organismului.

Rata metabolică afectează eficiența și eficacitatea sistemelor de organe și procesele regulate, inclusiv absorbția alimentelor, ciclul somnului și transformarea alimentelor în energie utilizabilă.

Anumiți hormoni, cum ar fi tiroxina și triiodotironina, influențează frecvența cardiacă, tensiunea arterială, greutatea corporală și temperatura.

Organismul menține BMR (rata metabolică de bază) cu ajutorul acestor hormoni, care, de asemenea, ajută la sinteza proteinelor.

Asigurarea creării și distribuției lor normale în organism este o cheie pentru menținerea sănătății.

Deficiențele nutritive dau semne. Trebuie doar să le sesizezi

Optimizează energia

Iodul joacă un rol important în menținerea nivelurilor optime de energie ale organismului, asigurând utilizarea eficientă a caloriilor, fără a le permite să fie depozitate ca exces de grăsimi.

Îngrijirea pielii și a părului

Beneficiile de sănătate ale iodului includ formarea de piele sănătoasă și strălucitoare, dinți și păr.

Este un element important pentru îngrijirea părului, deoarece lipsa acestui mineral poate duce la pierderea părului.

Mai mult, accelerează, de asemenea, creșterea părului și crește tăria foliculară.

Previne moartea la naștere a copiilor

O cantitate suficientă de iod la femeile gravide este esențială pentru a preveni existența nașterii de copii morți sau a condițiilor neurocognitive, cum ar fi cretinismul la nou-născuți.

Aceasta poate duce la hipertensiune gestatională, care poate duce la o serie de complicații în timpul copilăriei.

Acesta asigură mișcarea și creșterea adecvată a copilului, împreună cu abilitățile de vorbire și auz.

Mai mult decât atât, pe lângă faptul că afectează sănătatea copilului odată concepută, o deficiență de iod poate face o femeie infertilă.

Femeile gravide trebuie să consume iod pentru copil și pentru ele însele, deoarece trece și în laptele matern.

Studiile arată că o femeie însărcinată sau care alaptează poate pierde mai mult iod decât întreaga ei doză necesară în fiecare zi, ceea ce poate duce la o deficiență gravă pentru ea, chiar și după încheierea sarcinii și alăptării.

Semne că ai deficit de zinc și ce poti face pentru a-l remedia

Stimulează sistemul imunitar

Majoritatea oamenilor se concentrează asupra implicațiilor glandei tiroide, dar are și alte funcții, incluzând un rapel major al sistemului imunitar.

Este un agent de curățare a radicalilor hidroxilici liberi și, ca și vitamina C, stimulează și mărește activitatea antioxidanților în organism pentru a oferi o măsură puternică de apărare împotriva diferitelor boli, inclusiv a bolilor de inimă și a cancerului.

Studiile arată că protejează direct celulele creierului șobolanilor de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi prin conectarea la acizii grași din membranele celulare, lăsând mai puțin loc pentru radicalii liberi de a afecta organismul.

Ce rol are iodul în organism. 10 beneficii ale iodului

Previne hipotiroidismul

Această afecțiune este caracterizată de o glandă tiroidă insuficientă și are ca rezultat încetinirea generală a tuturor proceselor corporale, pe măsură ce echilibrul chimic din organism se desprinde.

Unul dintre cele mai frecvente rezultate ale hipotiroidismului este o creștere mare a greutății deoarece organismul pur și simplu nu arde calorii pentru a le transforma în energie.

Deși hipotiroidismul poate apărea din mai multe motive, nu doar deficiența de iod, este încă o idee bună să vă măriți aportul de iod și să stimulați activitatea hormonală, ceea ce vă va ajuta în cele din urmă să pierdeți în greutate.

Unele alte efecte ale hipotiroidismului sunt oboseala, pielea uscată, constipatia, crampele și umflarea picioarelor.

Dacă nu este tratată, poate provoca afecțiuni grave cum ar fi insuficiența cardiacă sau o comă.

Tratamentul bolilor fibrochistice

Iodul poate reduce semnificativ afecțiuni cum ar fi fibroza și sensibilitatea la sân.

Ajută în tratarea de boli fibrochistice și este utilizat pe scară largă în terapii, atât tradiționale cât și moderne.

Studiile au arătat o corespondență semnificativă între iodul molecular și o reducere a semnelor și simptomelor bolii fibrochistice de sân.

Împiedică cancerul

Probabil cel mai important beneficiu pentru sănătate al iodului, în afară de influența tiroidiană, este proprietatea anti-cancerigenă.

Studiile au arătat că celulele canceroase se micșorează după ce au fost injectate cu iod și, uneori, chiar suferă apoptoză (moartea automată a celulelor) și sunt apoi înlocuite cu celule mai sănătoase.

Mecanismul exact al acestui proces este încă necunoscut, însă studiile au găsit această conexiune pozitivă, în special în ceea ce privește efectele sale asupra inducerii apoptozei în celulele carcinomului de cancer mamar.

În ceea ce privește cancerul tiroidian, este esențial pentru prevenirea acestei forme extrem de periculoase de cancer.

Studiile au arătat că pacienții cu cancer tiroidian prezintă în mod constant o scădere a simptomelor cancerului după ce au crescut nivelul de aport de iod.

Prin urmare, apariția cancerului tiroidian este mult mai frecventă la persoanele care suferă de deficiență de iod.

9 obiceiuri care dăunează sistemului imunitar. Aceste lucruri pe care le faci zilnic te îmbolnăvesc!

Induce apoptoza

Iodul asigură apoptoza sau moartea celulară programată, care este esențială în formarea de noi organe, precum și în îndepărtarea celulelor maligne cum ar fi cancerul sau celulele bolnave, care ar putea fi dăunătoare oricărei persoane.

Această funcție este în principal derivată din efectele sale asupra glandei tiroide și secreția și reglarea hormonală ulterioară.

Îndepărtează substanțele chimice toxice

Iodul poate elimina substanțele chimice nocive precum fluorura, plumbul, mercurul și toxinele biologice.

Rolul acestui „iod tiroidian suplimentar”, care face alte activități pe tot corpul, este foarte important.

Are anumite calități antibacteriene, în special împotriva Helicobacter pylori, care este o infecție bacteriană periculoasă în stomac, mai frecvent numită H. Pylori și care a fost asociată cu cancer gastric.

Vindecă Goiter (o boală a glandei tiroide)

Deficitul de iod este recunoscut pe scară largă ca fiind cauza principală a problemelor.

Ar trebui să adăugați ouă, sare, fructe de mare și produse lactate în dietă pentru a evita această deficiență și, de asemenea, acest lucru deseori funcționează ca un remediu pentru o glandă tiroidă mărită.

Precauții

Supradozajul cu iod de peste 2000 mg poate fi periculos, în special pentru persoanele care suferă de afecțiuni renale sau de tuberculoză.

Atunci când este luat în exces, ar putea duce la cancerul papilar tiroidian, în loc să ajute la prevenirea acestuia.

Femeile gravide și mamele care alăptează trebuie să fie precaute cu privire la dozajul acestui element, cu excepția unor doze specific prescrise.

Este necesar un echilibru sănătos, deoarece persoanele reacționează diferit față de doză, deci aveți grijă la cantitățile consumate.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto