Vremea, frigul sau căldura, lumina sau umiditatea ne influențează sănătatea și imunitatea. Nu mai este niciun secret pentru nimeni că anotimpul în care ne naștem și condițiile de vreme prezintă anumite riscuri care amenință sănătatea. Iată câteva studii recente pe această temă.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Riscuri de sănătate pentru persoanele născute primăvara

Cancer de piele: persoanele născute primăvara, îndeosebi în luna mai, au un risc cu 20 de procente mai mare să sufere de melanom și cancer de piele, față de cele născute toamna. Expunerea prelungită a bebelușilor la razele ultraviolete, în primele luni de viață, prezintă un factor de risc în acest sens și le amenință sănătatea.

Menopauza timpurie: un studiu realizat în Italia, la care au participat 3.000 de femei, a evidențiat  faptul că femeile născute primăvara au ajuns la menopauză înainte de a împlini 49 de ani; în schimb, femeile născute toamna sau iarna intraseră la menopauză cu aproximativ un an sau chiar doi ani mai târziu.

Ce amenință sănătatea persoanelor născute vara

Probleme de vedere: expuși o perioadă lungă de timp la lumina puternică a soarelui, bebelușii care vin pe lume vara prezintă un risc crescut să aibă probleme de vedere și să poarte ochelari din primii ani de viață.

Dispoziții schimbătoare: persoanele născute vara sunt mult mai predispuse unui temperament schimbător, ele trec mult mai ușor de la tristețe la bucurie, spre deosebire de persoanele născute în perioada rece a anului, care își controlează mult mai bine dispozițiile de moment.

Sănătatea persoanelor născute toamna

O condiție fizică mai bună: copiii născuți toamna sunt mai rezistenți și au o condiție fizică mai bună. Conform unui studiu publicat în Revista Internațională a Medicinii Sportive, băieții născuți toamna sunt mai sportivi și rezistă mai bine la efort, decât cei născuți primăvara. Acest lucru se datorează faptului că ei se dezvoltă în uter în perioada caldă a anului, când soarele ajută la fixarea vitaminei D.

Alergie la mâncare: deși pot fi mai rezistente din punct de vedere fizic, persoanele născute toamna prezintă un risc cu 30 – 40% mai mare de a face alergie la anumite alimente.

Probleme de sănătate pentru cei născuți iarna

Sunt stângaci: conform unor studii din Germania și Austria, un procent ridicat de bărbați născuți iarna sunt stângaci. Se pare că, în perioada dezvoltării membrelor superioare, un nivel mai mare de testosteron poate influența bebelușul să devină stângaci.

Naștere prematură: se pare că bebelușii concepuți în luna mai și care ar trebui să se nască în lunile ianuarie – februarie au tendința să vină mai devreme pe lume. De vină ar putea fi virușii gripelor din sezonul rece, care ar putea declanșa nașterea prematură în lunile noiembrie sau decembrie.