Ce ar trebui să știi despre anemie
Această afecțiune hematologică se manifestă prin scăderea hemoglobinei din sânge sau a globulelor roșii (hematii).
Hemoglobina este un constituent principal al hematiilor și transportă oxigenul în organism.
Dacă există un număr prea mic de hematii sau acestea sunt anormale (nu sunt sănătoase) sau dacă hemoglobina este anormală sau prea scăzută, celulele din corp nu primesc suficient oxigen.
Simptomele anemiei – cum ar fi oboseala – se produc deoarece organele nu primesc oxigenul necesar pentru a funcționa corespunzător.
Femeile, copiii și persoanele care suferă de boli cronice prezintă un risc crescut de anemie.
E important de reținut că:
– anumite forme de anemie sunt ereditare și copiii pot fi afectați de anemie de la naștere;
– femeile gravide prezintă un risc crescut de anemie feriprivă (anemie care apare atunci când în organism nu există o cantitate suficientă de fier) ca urmare a menstruației și a nevoii unei producții crescute de sânge ca urmare a sarcinii;
– persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de anemie ca urmare a unei alimentații necorespunzătoare sau a altor afecțiuni;
– valorile uşor scăzute ale hemoglobinei, situate peste 10, indică o anemie uşoară, cele între 8 şi 10, medie, iar valorile sub 8 grame anemie severă.
Despre tipurile de anemie, cauze, tratament clasic și naturist citește în Dicționarul Medical Libertatea pentru femei.
Ce remedii rapide te ajută dacă suferi de anemie
Merele
Merele sunt bogate în fier și alte suplimente. Sunt indicate 2-3 mere pe zi pentru a asigura necesarul de fier zilnic.
Sarea Epsom
Fă o baie cu sare epsom sau înmoaie picioarele.
Mierea
Este un ingredient natural excelent pentru anemie. Prepară un amestec din 1 lingură de miere, suc de lămâie și cidru din oțet de mere.
Consumat zilnic, acest preparat este eficient în anemie.
Mierea crește nivelul de hemoglobină din sânge. Este bogată în fier, mangan și cupru.
Sfecla roșie
Sfecla roșie este una dintre cele mai bogate legume în fier. O poți consuma la salate sau poți bea sucul.
Sucul de sfeclă roșie merge combinat cu spanac, mere, morcov.
Coacăze negre
Lasă de seara la înmuiat 8-10 coacăze negre. Dimineața le consumi, iar seara pui la înmuiat o serie nouă.
Le mănânci dimineața, pe stomacul gol. Cura se face 3-4 săptămâni.
Suc de roșii
Sucul de roșii ajută în anemie. Prepară o băutură din suc de roșii, suc de mere.
Prepară-ți această licoare zilnic.
Bananele
Amestecă o banană cu 2 linguri de miere. Consumă acest preparat zilnic.
Stai la soare
Expunerea corectă la soare îți face bine dacă ai anemie. Fă expuneri scurte și nu la ore când soarele este cel mai puternic.
Amla
Un tratament ayurvedic eficient în anemie. Amestecă 60 ml de suc de amla cu 25 ml miere și bea preparatul dimineața.
Migdalele
Sunt considerate afrodisiace, dar și bune în anemie.
Pune la înmuiat în apă 6-7 migdale și le lași peste noapte. Dimineața le cureți coaja și le consumi.
Spanacul
Este o vegetală excelentă în anemie. Poate fi consumat și sub formă de suc amestecat cu miere.
Curmale, prune și stafide
Toate sunt surse bune de fier și îmbunătățesc celulele roșii din organism.
Le poți lăsa în lapte, peste noapte, și consuma dimineața.
Proteine animale
Proteinele de origine animală și organele, precum rinichii sau ficatul, sunt surse bogate de fier și vitamina B12. Sunt eficient în producția de hemoglobină.
Sfaturi să previi o anemie
– consumă alimente bogate în fier, precum fructele uscate, orezul brun, legume cu frunze verzi, paste, pâine din cereale integrale
– ia vitamina B12 din carne și organe de animale sau sub formă de suplimente
– ia zilnic vitamina C pentru a ajuta la absorbția de fier
– consumă acid folic
– gătește în vase de fier
– combină alimentele inteligent – fructe proaspete cu stafide, spaghete cu carne și sos de roșii, etc
– crește aportul de fibre în dietă
– evită cafeaua și ceaiul sau băuturile care scad rata de absorbție a fierului.