Află mai jos care sunt posibilele cauze ale uscăciunii ochilor!

Ochii uscați: ce afecțiuni trădează

Ochii uscați pot da de gol boala lupus

Diverse boli autoimune pot duce la uscăciunea excesivă a ochilor. Printre acestea se numără boala lupus, artrita reumatoidă sau sindromul Sjogren, afecțiuni care pot dezechilibra secreția de salivă și lacrimi.

Însă nu întotdeauna este vorba despre o problemă medicală; și vârsta înaintată poate favoriza scăderea producției de lacrimi, ca urmare a lăsării pielii de pe pleoape.

Operația de cataractă corectează vederea, dar usucă ochii

Ochii uscați pot fi o consecință a intervenției chirurgicale de ameliorare a cataractei sau a operației LASIK, din cauza lezării anumitor nervi din zona sensibilă a ochilor. Dacă întâmpini această problemă, vorbește cu medicul, care îți poate prescrie picături de ochi speciale pentru eliminarea disconfortului.

O posibilă infecție, de vină pentru uscăciunea ochilor

Inflamația sacului lacrimal – afecțiune numită dacriocistită – blochează canalul lacrimal, împiedicând astfel scurgerea normală a lacrimilor, deci lubrifierea suprafeței ochilor nu mai este îndeplinită corect. În astfel de situații, apar simptome precum ochi uscați sau lăcrimare excesivă, roșeață, durere, umflaături, secreții sau febră. Antibioticele sunt principala cale de atac împotriva acestei probleme, însă există și cazuri când este necesară intervenția chirurgicală minoră.

Antialergicele  și antidepresivele, pe lista vinovaților

Diverse medicamente, între care antidepresivele, betablocantele și antihistaminicele, pot avea drept reacții adverse uscăciunea ochilor. Cel mai bine e să iei legătura cu medicul dacă simptomele sunt deranjante, astfel încât acesta să îți schimbe medicamentele sau dozajul.

Umiditatea redusă și privitul la ecran ore în șir

În special în sezonul cald, când obișnuim să stăm în încăperi unde funcționeză aerul condiționat, ne putem confrunta cu ochii uscați și roșii, din cauza umidității foarte reduse. Același lucru se poate întâmpla și dacă mergem cu bicicleta fără să folosim ochelari de protecție.

Nu mai puțin periculos este privitul la televizor sau la un ecran, de la o distanță mică, pentru un timp îndelungat. Este mai ales cazul persoanelor care lucrează la birou, în fața unui computer, minimum 8 ore, care au tendința să uite să mai clipescă, favorizând astfel uscăciunea ochilor.

Soluții pentru ochii uscați: lacrimile artificiale și dieta potrivită

Pentru eliminarea disconfortului și lubrifierea eficientă a suprafeței ochilor, este indicat să mergi mai întâi la un consult oftalmologic, în urma căruia medicul îți va prescrie cele mai potrivite picături de ochi.

De asemenea, e important să faci și câteva schimbări în stilul de viață: mănâncă mai mult pește bogat în acizi grași Omega 3 (somon, macrou, sardine), morcovi, spanac, ouă, soia, afine, struguri, broccoli și carne slabă (curcan, pui, iepure).