Vremea rece și umedă favorizează răspândirea virozelor și a gripelor, iar mulți dintre noi consumăm alimente bogate în vitamina C sau suplimente care conbțin această vitamină. Atenție, însă, la supradoza de vitamina C.

Preocupați de sănătate și de rezistența organismului, putem exagera uneori cu vitaminele și suplimentele alimentare. Multe persoane iau suplimente cu vitamina C, beau limonade concentrate, consumă mai multe citrice într-o zi și riscă să ajungă la supradoza de vitamina C. Primele simptome sunt diareea și durerile de stomac, dar vitamina C în exces poate avea și alte urmări periculoase, care nu mai pot fi corectate.

Care este doza optimă de vitamina C

Doza sigură de vitamina C este disputată de medici și nutriționiști, dar, în general, poți lua în siguranță suplimente care conțin 200 – 400 mg de vitamina C pe zi. Cu toate acestea, doza optimă este calculată în funcție de vârstă și de problemele de sănătate ale fiecăruia.

Se consideră că un aport de 500 – 1000 mg de vitamina pe C nu prezintă riscuri, dar nu este recomandat decât în situații deosebite, când există un deficit grav de vitamina C în organism.

În general, un organism sănătos, folosește în medie 200 – 400 mg de vitamina C pe zi. Dozele care depășesc această cantitate ajung să fie de obicei eliminate prin urină. Iar dozele care depășesc 1000 mg și ajung la 1500 mg sau chiar 2000 de mg ridică deja probleme serioase de sănătate.

Mai multe studii au demonstrat că, dacă o persoană primește doze cuprinse între 30 și 180 mg pe zi, corpul va absorbi aproximativ 80-90% din aportul de vitamina C. Dar, dacă se administrează mai mult de 1000 mg pe zi, organismul va absorbi mai puțin de 50% din vitamină, ceea ce duce la un risc crescut de reacții adverse. Ulterior, excesul rămas în organism va fi eliminat prin urină.

Dozele optime în funcție de vârstă:

• 15 miligrame în cazul copiilor de 1-3 ani;
• 25 de miligrame în cazul copiilor de 4-8 ani;
• 45 de miligrame în cazul copiilor de 9-13 ani;
• 75 de miligrame în cazul baietilor și 65 de miligrame in cazul fetelor cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani;
• 90 de miligrame pentru persoanele de sex masculin si 75 de miligrame pentru persoanele de sex feminin cu varste de peste 19 ani.

Cele mai bune surse naturale de vitamina C

Corpul nostru asimilează aproape complet vitamina C din surse naturale. De aceea, este bine să eviți suplimentele și să consumi cantități mai mari din aceste fructe și legume:

 Ardei roșu, dulce, crud, 1/2 cană – 95 mg

■ Suc de portocale, 3/4 cana – 93 mg

■ Portocala, o bucată de marime medie – 70 mg

■ Suc de grepfrut, 3/4 cana – 70 mg

■ Kiwi, o bucata de marime medie –  64 mg

■ Ardei verde, dulce, crud, 1/2 cana – 60 mg

■ Broccoli, fiert, 1/2 cana – 51 mg

■ Capsuni, proaspete, feliate, 1/2 cana – 49 mg

■ Varza de Bruxelles, gatita, 1/2 cana – 48 mg

■ Grapefruit, ½ de marime medie – 39 mg

■ Broccoli, crud, 1/2 cana – 39 mg

■ Suc de rosii, 3/4 cana – 33 mg

■ Varza, gatita, 1/2 cana – 28 mg

■ Conopida, cruda, 1/2 cana – 26 mg

■ Cartof, copt, o bucata de marime medie – 17 mg

■ Rosii, crude, o bucata de marime medie- 17 mg

■ Spanac, fiert, 1/2 cana – 9 mg

■ Mazare verde, congelata, gatita, 1/2 cana – 8 mg

* o cana este echivalentul a 240 mililitri (mL) (conform NIH – National Institutes of Health USA).

Ce înseamnă supradoza de vitamina C  

Numeroase studii au demonstrat beneficiile majore ale vitaminei C pentru organism. Ea stimulează imunitatea, ajută la absorbția fierului, întărește oasele și articulațiile, previne bolile de piele și bolile de vedere, ajută inima deoarece este un antioxidant puternic, ajută în sinteza colagenului și întărește firul de păr.

Beneficiile ei sunt multe și este foarte important să luăm vitamina C din surse naturale, ca în cazul tuturor celorlalte vitamine. De aceea nu este bine să exagerăm cu suplimentele pe bază de vitamina C.

Supradoza de vitamina C, adică un aport care depășește 1500 – 2000 mg pe zi, are efecte adverse dureroase, unele dintre ele ireversibile – nu mai pot fi reparate în timp. Iată care sunt semnele unei supradoze, în funcție de rapiditatea și gravitatea lor:

Greața și durerile de stomac

De obicei, durerile de stomac, aciditatea ridicată și senzația de greață apar din primele două zile de supradoză. De îndată ce se oprește administrarea de vitamina C și se consumă alimente ușoare, care calmează durerile de stomac, precum și medicamente care atenuează aciditatea, simptomele dispar.

Diaree și balonare

Durerile de stomac vor fi însoțite chiar din prima zi sau din a doua zi de episoade diareice și balonare dureroasă. În acest caz, administrarea de vitamina C trebuie întreruptă și trebuie să consumăm alimente care ajută stomacul în caz de diaree.

Litiaza renală

Se știe că vitamina C favorizează absorbția de fier și de calciu în organism. Litiaza renală, adică pietrele la rinichi, este o afecțiune ce ar putea fi provocată de un aport prea mare de vitamina C. Un consum ridicat al acestei vitamine poate duce la o creștere a cantității de oxalați și acid uric din urină, ridicând astfel riscul de producere a pietrelor la rinichi.

Dezechilibre nutriționale

Supradoza de vitamina C poate afecta capacitatea organismului de a procesa și alți nutrienți. De exemplu, vitamina C poate reduce nivelurile de vitamina B12 și de cupru din corp.

Apariția osteofitelor

Prezența unui nivel ridicat de vitamina C pe o perioadă mai lungă de timp, de câteva luni, poate favoriza dezvoltarea osteofitelor dureroase (pinteni osoși). Cu toate acestea, specialistii considera ca nivelurile prea reduse de vitamina C ar putea duce la un risc mai mare de a dezvolta artrita reumatoidă, o afecțiune inflamatorie dureroasă a articulațiilor.

Fragilizarea danturii

Un alt efect negativ pe care îl are supradoza de vitamina C este impactul asupra danturii. Vitamina C în exces poate afecta smalțul dinților, provocând fisuri în timp care favorizează cariile. Fenomenul este mai frecvent în cazul persoanelor care consumă în exces lămâi, limonade, citrice foarte acre sau pastile masticabile de vitamina C.

foto: Shutterstock