Cu toate că ne putem informa din nenumărate surse, există anumite mituri despre sănătate care încă mai persistă. Concepțiile greșite ne fac să ne îmbolnăvim. Și, apoi, din jenă, amânăm momentul până să ajungem la doctor. Chiar și dacă nu te deranjează nimic, un examen ginecologic amănunțit este recomandabil o dată pe an. Există o mulțime de boli care nu produc nici un simptom. Dacă ne este teamă să mergem la medic, starea noastră se poate deteriora.

Ce nu știai despre vagin: majoritatea femeilor s-au confruntat cu infecții vaginale

Dacă ai o infecție vaginală, nu ar trebui să-ți fie jenă și să te simți ultima femeie de pe pământ. Cauzele pot fi multiple și nu ești singura care are această problemă. Conform studiilor medicale, două treimi din femeile din Europa Centrală și de Est s-au confruntat cu infecții vaginale cel puțin o data in viața lor. În Statele Unite, cifra este chiar mai ridicată și ajunge la 75 la sută. Mai grav, cele mai multe dintre persoanele afectate nu au nici o idee despre cauze și despre cum să le evite.

Produsele Beliema de la Idelyn previn și tratează ambele tipuri de infecții vaginale: bacteriene sau pe cele cauzate de ciuperci (candida). Ele pot fi folosite în paralel cu tratamentul cu antibiotice.

Ce nu știai despre vagin: secrețiile vaginale nu semnalează neapărat o infecție

Multe femei cred că scurgerile vaginale sunt un simptom de infecție dar acest lucru nu este adevărat. În mod normal, vaginul unei femei produce o scurgere care poate varia în cantitate și consistență de-a lungul unei luni. Deci, dacă ai așa ceva, nu intrați în panică. Ar trebui să suspectezi că ai o infecție numai dacă mirosul, culoarea și consistența scurgerilor se schimbă sau dacă suferi și de mâncărimesau iritare.

Ce nu știai despre vagin: dușurile vaginale se fac doar la recomandarea medicului

Multe femei cred că este bine să faci, din când în când, dușuri vaginale pentru a preveni infecțiile. Adevărul este că majoritatea medicilor de la Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie nu recomandă această practică.

Într-un vagin sănătos, se menține nivelul PH-ului natural și o proporție corectă între bacteriile bune și cele rele. Dușurile vaginale pot perturba acest echilibru și aciditatea naturală din vaginul sănătos. Schimbarea poate provoca înmulțirea ciupercii candida, care este deja prezentă în mediul vaginal uman. Astfel, în loc de a le preveni, dușurile pot duce, de fapt, la dezvoltarea infecțiilor cu candida sauactivarea și răspândirea unor infecții bacteriene. De aceea, dușurile și spălăturile vaginale se vor face doar la recomandarea medicului.

Ce nu știai despre vagin: Nu este bine să folosești geluri de duș parfumate pentru igiena intimă

Femeile care folosesc geluri de duș si săpun obișnuit pentru vaginul lor se expun unui risc mai mare de a face candidoză și infecții bacteriene. Produsele parfumate pot schimba cu ușurință aciditatea naturală a vaginului si crea condiții pentru candidoză și infecții bacteriene. De aceea, femeile ar trebui să utilizeze produse dedicate de igienă intimă speciale.

Ce nu știai despre vagin: infecțiile bacteriene și candida se transmit foarte rar prin contact sexual

Candidoza nu este, de obicei, transmisă prin contact sexual și nici nu este considerată o boală cu transmitere sexuală. De fapt, aceste infecții sunt normale în viața unei femei. În cazuri rare, infecțiile se pot răspândi atunci când un cuplu face sex neprotejat, dar riscul este scăzut. Cu toții avem bacterii în corp, fie că facem sex sau nu.

 

Citește și: De ce femeile de peste 40 de ani se buciră mai mult de viața sexuală