România este lider european la numărul persoanelor care mor anual din cauza bolilor cronice de ficat. 53 de persoane la suta de mii de locuitori își pierd viața. Iar hepatita cronică și ciroza hepatică sunt printre cele mai răspândite boli ale ficatului. Se estimează că aproximativ un milion de români sunt infectați cu virusul hepatitei C. Însă nu doar virusurile sunt de vină, ci și stilul nostru de viață, igiena și comportamentul alimentar.

Cine e la risc să-și îmbolnăvească ficatul

Ficatul este ca o uzină cu foc continuu. Este cel mai mare organ intern și singurul capabil să se regenereze. Rolul lui de filtrare a toxinelor rezultate în urma digestiei este extrem de greu, mai ales dacă a suferit, în timp, leziuni repetate sau boli cronice. Ficatul se luptă cu metabolizarea grăsimilor în exces, cu diverse chimicale conținute de alimente, dar și cu substanțele nocive pe care i le oferim cu bună știință, deși știm că sunt toxice, cum ar fi alcoolul, tutunul, drogurile și chiar medicamentele luate la întâmplare, fie ele și „naturale”. Prin urmare, nu numai marii consumatori de alcool pot ajunge la ciroză hepatică sau chiar la cancer. Obezitatea, diabetul zaharat, litiaza biliară, bolile autoimune, colesterolul mare, tuberculoza, insuficiența cardiacă cronică, chisturile hepatice sunt câteva dintre afecțiunile care pot avea drept urmare apariția cirozei. Și hepatita netratată corespunzător în copilărie poate evolua către ciroză. Paracetamolul luat excesiv și anticoncepționalele creează, la rândul lor, o predispoziție către îmbolnăvirea ficatului. Acestora li se adaugă virusurile vinovate de apariția hepatitelor, fie inoculate in urma unor transfuzii de sânge înaintea anilor 90, fie după tratamente cu instrumentar nesteril, fie prin tatuaje sau piercing, fie după contacte sexuale neprotejate.

Virusurile se înmulțesc

În urmă cu mai bine de o jumătate de veac, profesorul Ștefan Nicolau spunea că literele alfabetului nu for fi destule pentru a denumi toate tipurile de virusuri hepatice. Deja 8 dintre ele sunt frecvente: A, B, C, D, E, G, TTV și SEN. Important de știut este că nu toate virusurile se transmit la fel. Unele se iau pe cale fecal-orală, în lipsa igienei elementare, altele prin sânge și contact sexual ori secreții. Există șanse de vindecare, datorită tratamentelor de ultimă generație, însă totul ține de norocul celui infectat. În general, pacienții fie rămân purtători sănătoși, fie fac boala cronică sau mor. Virusul hepatitic B este de 100 de ori mai infectant decât HIV. Dacă la hepatitele A și C se poate vorbi despre vindecare 100%, virusul B e greu de ținut în frâu. De aceea, chiar și dacă te știi perfect în regulă, ar fi bine ca, o dată la 5 ani, să soliciți testarea HIV și pentru hepatitele B și C.

Vaccinul salvează vieți

„Virusurile hepatitice reprezintă în întreaga lume o problemă reală de sănătate publică și, din acest motiv, există o preocupare pentru prevenirea infecției și depistarea precoce a pacienților infectați. Populația trebuie să știe că există soluții pentru ca o astfel de infecție să nu se transforme într-o dramă, iar una dintre cele mai importante măsuri este vaccinarea. Încă din prima zi de viață, nou-născutul este vaccinat împotriva hepatitei B în cadrul Programului Național de Vaccinare. Din păcate însă observăm, în ultimii ani, o tendință îngrijorătoare a mamelor de a refuza să își vaccineze copii împotriva hepatitei B, boală care, dobândită în copilărie, conduce rapid la ciroză hepatică și deces.”, spune Conf. Dr. Victoria Aramă, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, București.

Sursa foto: Flickr.com