„Papă tot, ca să crești mare și puternic!” Este îndemnul cu care am crescut cu toții, obișnuindu-ne cu ideea că sănătatea stă în farfurie și, mai precis, în alimentele pe care le consumăm. Cu toate astea, deși obezi sau supraponderali în mare parte, copiii români sunt malnutriți. Acest lucru se traduce prin carențele de minerale din organism și, implicit, prin anemii. Iar primul lucru la care ne zboară gândul, atunci când vine vorba despre anemie, este lipsa de fier. Or, nu numai acesta e de vină. Și puțini sunt cei care iau în calcul deficiențele altor oligoelemente importante pentru buna funcționare a organismului.

Anemia trebuie tratată!

Specialiștii au ajuns la concluzia că principalul vinovat al apariției anemiei la copii este, de multe ori, cuprul. Sau, mai bine spus, prezența lui în cantități insuficiente. Iar acest mineral joacă un rol crucial în absorbția și metabolizarea fierului, ajutând la formarea hemoglobinei. Simptomele pot fi cu ușurință confundate cu cele ale anemiei feriprive, cauzate de deficiența de fier: starea de slăbiciune, de oboseală, de apatie, dificultăți de respirație, dureri de cap, amețeli, dificultăți de concentrare, irascibilitate, insomnii. Netratată corespunzător, anemia are efecte devastatoare asupra dezvoltării. Un copil anemic nu va crește în înălțime la fel ca unul sănătos, va vorbi și va merge mai târziu, va fi palid, va avea imunitate scăzută, probleme cardiovasculare și de memorare. Mai mult, dezechilibrul metabolismului cuprului poate duce la dereglări grave ale glandei tiroide, la dezvoltarea unor afecțiuni greu sau imposibil de tratat, precum ADHD sau cancerul. Este unul dintre motivele pentru care li se recomandă mamelor tratamentul preventiv al anemiei în perioada de sarcină și de alăptare.

De ce apare deficitul de cupru?

Aceasta e întrebarea care le frământă pe majoritatea mamelor de copii anemici. Căci ele se străduiesc să le ofere o alimentație echilibrată. Dar anemia are legătură cu diminuarea cantității de hemoglobină din sânge, substanța din globulele roșii responsabilă de transportul oxigenului dinspre plămâni către celule. Când organismul nu are suficient fier, cantitatea globulelor roșii se reduce, iar celulele nu mai primesc destul oxigen. Iar cauza acestui proces este, în principal, dieta și… carența de cupru. Ne naștem cu un nivel crescut de cupru, motiv pentru care, încă din fragedă pruncie, suntem intuitivi și sensibili. În jurul vârstei de 4 ani, cantitatea de cupru scade și, dacă nu asimilăm acest element pe alte căi, împreună cu doza necesară de zinc (care ne ajută să nu căpătăm cupru în exces), începem să manifestăm simptomele carenței lui.

Ce e de făcut

Noile recomandări ale specialiștilor constau în utilizarea în tandem a fierului și cuprului în tratarea anemiei. Și asta pentru că s-a demonstrat că la acei copii afectați de anemii severe, care au fost tratați cu fier și cupru, s-au obținut rezultate deosebite. În plus, este de preferat tratamentul cu săruri feroase sub formă lichidă, în doză unică și în combinație cu alte oligoelemente. Dozele zilnice optime de cupru recomandate sunt: la bebeluși de până la un an, între 200 și 220 mcg; la copii până la 8 ani, 340-440 mcg; la adolescenți până la 13 ani, 700 mcg și la tineri până la 18 ani, 900 mcg. Cantitățile necesare se pot obține din carne de vită, pui sau pește, din linte, alune, ciocolată, ouă și fructe uscate.

Alimentația corectă este importantă

„Nutriția copiilor în primii 3 ani de viață predefinește dezvoltarea sănătoasă a acestora pe parcursul vieții. Alimentația corectă are efect atât asupra dezvoltării lor fizice, cât și neuropsihice. În primul an de viață, laptele matern este cel mai important aliment, iar mamele trebuie să alăpteze cât mai mult timp posibil, chiar și în paralel cu introducerea în dietă a alimentelor solide. Înlocuirea laptelui matern cu lapte de vacă, ce nu conține fier, este o greșeală și duce la instalarea anemiei la copii.”, spune prof. dr. Marin Burlea, președintele Societății Române de Pediatrie

Sursa foto: hubpages.com