Află ce este terapia cu lumină și cum lumina poate vindeca o varietate de probleme de sănătate. Pastilele, cremele și tratamentele invazive nu sunt singurul răspuns la problemele de sănătate. Terapia cu lumină poate ameliora simptomele atunci când suferi de depresie, probleme ale pielii, migrene sau alte dureri cronice.

Cum funcționează terapia cu lumină

Lumina albă nu este deloc albă, ci are toate culorile curcubeului, de la roșu la violet. Fiecare culoare este determinată de lungimea de undă a luminii. Există chiar și unele lungimi de undă care nu sunt vizibile pentru ochiul uman.

Unele lungimi de undă pot dăuna sănătății umane. De exemplu, razele ultraviolete (UV) pot afecta pielea și ochii.

Terapia cu lumină verde – un tip de LED sau terapia cu diode emițătoare de lumină, care nu conține raze UV ​​- ameliorează migrenele și alte dureri cronice. Lumina albastră poate fi prescrisă pentru acnee. Lumina roșie ajută la întinerirea pielii prin reducerea ridurilor, a liniilor fine și a altor semne ale îmbătrânirii.

Dermatologii tratează afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul, eczema și acneea rozacee cu diferite tipuri de lumină.

Citește și: Ce riscuri îți amenință sănătatea, în funcție de anotimpul în care te-ai născut

Terapia cu lumină pentru depresie

Când iarna se instalează și zilele devin mai scurte, multe persoane experimentează depresia sezonieră.  Îți este greu să ieși din casă, să vorbești cu prietenii tăi sau chiar să ai grijă de tine însăți.

Este posibil să găsești un leac prin terapia cu lumină pentru depresie. Ea implică utilizarea luminii, fie din lumina soarelui, fie dintr-o sursă de lumină UV artificială, cum ar fi o cutie de lumină sau o lampă de terapie.

Citește și: Leacuri bătrânești pentru depresie

Terapie cu lumină pentru tulburarea afectivă sezonieră

Cunoscută sub numele de tratament cu lumină sau helioterapie, este adesea utilizată în tratamentul tulburării afective sezoniere (SAD). Dacă starea ta de spirit și comportamentul se schimbă semnificativ odată cu schimbarea anotimpurilor, este posibil să ai SAD. Este un tip de depresie, care apare cel mai adesea la sfârșitul toamnei sau la începutul iernii și încetează odată cu venirea primăverii. Se poate întâmpla și în tiparul invers, cu depresie vara.

Ai SAD de iarnă dacă, pe lângă simptomele depresiei – cum ar fi energia scăzută, pierderea interesului pentru activități și sentimentele de lipsă de speranță sau lipsă de valoare – începi, de asemenea, să dormi prea mult, să mănânci în exces, să te îngrași și să eviți situațiile sociale. Experții consideră că SAD este cauzat, parțial, de expunerea redusă la lumina naturală pe măsură ce zilele devin mai scurte, ceea ce poate afecta neurotransmițătorii care reglează starea de spirit, precum serotonina.

Citește și: Ce este terapia reconectării la Pământ

Riscuri și efecte secundare ale terapiei cu lumină

Riscurile terapiei cu lumină puternică includ afectarea pielii și a ochilor. Dacă ai afecțiuni medicale preexistente ale ochilor și pielii sau iei anumite medicamente fotosensibilizante, trebuie să discuți cu medicul înainte de a utiliza terapia cu lumină.

Sursa foto: 123rf.com