Preeclampsia este o complicația care apare în a doua jumătate a sarcinii și, în unele cazuri, poate apărea chiar și după naștere. Află mai multe de la medicul ginecolog despre ce este preeclampsia și despre cum o poți preveni sau trata.

dr. Silviu IstocPreeclampsia este o complicație gravă a sarcinii, caracterizată prin hipertensiune arterială, fiind mai des întâlnită la prima sarcină a unei femei. Preeclampsia afectează aproximativ una din zece viitoare mămici. Ocazional, cazurile sunt atât de severe încât poate pune în pericol viața mamei și a copilului ei nenăscut. Pre-eclampsia apare de obicei în a doua jumătate a sarcinii și, în unele cazuri, poate apărea chiar și după naștere” adaugă dr. Silviu Iștoc, medic primar Obstetrică-Ginecologie.

Ce este preeclampsia: Semne și simptome

Inițial, preeclampsia poate să nu aibă simptome, motiv pentru care este atât de important controlul prenatal. Semnele includ hipertensiunea arterială (hipertensiune) și scurgerea excesivă de proteine ​​în urină (proteinurie). Alte simptome pot include umflarea membrelor, dureri de cap, tulburări de vedere și amețeli. În formele sale cele mai severe, preeclampsia poate cauza probleme la rinichi, ficat, creier.

Ce este preeclampsia: Prevenție și tratament

Tehnologia medicală a avansat mult, astfel încât testele de screening care ajută la identificarea femeilor cu un risc crescut de a dezvolta preeclampsie sunt acum disponibile. Aceste teste încep la 10 săptămâni de sarcină. Pentru că acum știi ce este preeclampsia, cere-i și tu medicului tău să-ți aplice testele necesare.

Nu există o anumită metodă de prevenire a preeclampsiei, dar dacă aveți un risc crescut, medicul poate prescrie un tratament medicamentos pe care să-l administrezi pe toată durata sarcinii. Cea mai bună metodă de prevenție sunt controalele dese la medic.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com