Ce este mini implantul ortodontic?
„Mini implantul ortodontic este un șurub extrem de subțire ce se inserează în gingie, pentru a susține brațul unui aparat dentar în poziția corectă. Spre deosebire de un mini implant dentar care se utilizează în înlocuirea unuia sau a mai multor dinți lipsă, mini implantul ortodontic are ca scop îndreptarea și corectarea poziției dinților. El se poate folosi împreună cu orice fel de aparat dentar, în situația în care dinții au migrat și prezintă un aspect inestetic. În funcție de direcția în care medicul ortodont dorește mișcarea dintelui, mini implantul ortodontic intervine ca un sistem de ancorare, pentru a face posibilă această deplasare„, spune dr. implantolog Lorelei Nassar.
Mini implantul ortodontic versus Implantul dentar
„Mini implantul ortodontic diferă față de toate celelalte tipuri de implanturi, nu doar ca scop, pentru alinierea dinților, ci și prin următoarele 5 lucruri:
- amplasament – se poziționează între rădăcinile a 2 dinți, în țesutul gingival (nu în os, așa cum se întâmplă la implantul dentar);
- diametru – extrem de mic, aproximativ 1.5 mm;
- grad de invazivitate – scăzut, datorită dimensiunii reduse și modului de amplasare;
- timp de vindecare – foarte scurt, comparativ cu implantul dentar care necesită ca perioada de osteointegrare să fie de 3 până la câteva luni;
- timp de păstrare – implantul ortodontic se scoate după încheierea tratamentului, implantul dentar rămâne pentru totdeauna fixat în os.
Singurele puncte comune ale implantului ortodontic cu implantul dentar sunt compoziția din Titan și (oarecum) forma de șurub.”, adaugă specialistul.
Cum se inserează implantul ortodontic?
Implantul ortodontic se inserează extrem de simplu, în mai puțin de 10 minute. Imediat după ce este introdus, implantul se conectează la un braț fix, facilitând astfel repozitionarea corectă a dinților.
O procedură lipsită de durere
„Mini implanturile ortodontice nu provoacă durere, inserarea făcându-se sub anestezie locală. Durerea și vindecarea ulterioară sunt aproape insesizabile. Ceea ce vei simți, va fi doar o ușoară jenă care va dispărea după primele 2 – 3 zile de la intervenție.”, ne asigură dr. Nassar.
Citește și: Dinții strâmbi dau dureri de cap. Cum te vindecă stomatologul
Riscurile mini implantului ortodontic
În general, mini implantul ortodontic nu prezintă riscuri și nu afectează dinții ori țesutul bucal. Totuși, persoanele hipersensibile, cele care prezintă diverse boli (afecțiuni ale sistemului de circulație, osos, infecții) sau cele care urmează tratamente cu steroizi, sunt în imposibilitatea de a urma procedura, deoarece există riscul de respingere a implantului.
Cum se întreține mini implantul
Întreținerea mini implantului este simplă. Ea se face zilnic cu o periuță dentară manuală, nu electrică, înmuiată în apă de gură.
Citește și: Aparatul dentar tratează anumite probleme ale dinților
Cum se îndepărtează mini implantul ortodontic
„După terminarea tratamentului ortodontic, care poate dura 6 luni sau mai mult (de la caz la caz), funcția mini implantului a luat sfârșit. Se va recurge la operație inversă și anume anestezie și îndepărtare. Zona se va vindeca singură, fără nicio intervenție sau complicație ulterioară.”, încheie dr.Nassar.
Sursa foto: 123rf.com