Ce este implantul dentar?
Implantul dentar este un dispozitiv fabricat din titan cu grad de puritate 5, material compatibil cu corpul uman. Implantul dentar este, de fapt, o rădăcină artificială a dintelui. Cu alte cuvinte, implantul este un șurub din titan care se introduce în osul maxilarului, pentru a înlocui dintele lipsă.
Ca rezultat, este ca și cum ar fi un dinte natural. Implanturile dentare au o formă cilindrică sau conică, cu lungime și diametru diferite. Acestea se aleg în funcție de cantitatea de os disponibilă. Implantul nu provoacă niciun tip de modificare malignă a corpului.
Materiale folosite la implant dentar
„Stomatologia implantului face mulți pași înainte, timp în care materialele devin din ce în ce mai calitative și pot oferi astfel confort și estetică, lucruri de neimaginat cu ani în urmă. Astăzi, implantul este fabricat, de obicei, din titan sau aliaje de titan, și acest lucru oferă multe avantaje pacientului.
Este, de fapt, un material extrem de biocompatibil , adică este puțin probabil ca organismul să-l respingă, sau mai bine zis, cazurile de respingere sunt foarte sporadice. Este ca și cum corpul nostru recunoaște titanul ca făcând parte din el și, prin urmare, există o adaptare foarte rapidă, fără nicio reacție.”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar, implantolog.
Pe lângă faptul că este biocompatibil, acest material este și osteointegrabil. Acest lucru înseamnă că osul mandibular sau maxilar se leagă într-un timp scurt de știft. Ca urmare, se integrează perfect în țesuturile din jur.
Avantajele implantului dentar
„Având în vedere perioada scurtă de timp care trece între intervenție și integrarea elementelor naturale cu cele artificiale, pe lângă faptul că se simte confortabil, pacientul nu va simți mișcări ale protezei și va fi dificil să se formeze spații retentive (buzunare) de bacterii între os și implant. În consecință, riscul de infecții este foarte scăzut.”, completează specialistul.
De asemenea, aceste două caracteristici (osteointegrare și biocompatibilitate) fac posibilă utilizarea implantologiei de încărcare imediată în majoritatea cazurilor. Această tehnică permite ca pacientul să aibă un implant dentar complet într-un timp foarte scurt, fără a urma numeroase vizite la dentist.
Citește și: Cele mai frecvente probleme dentare. 6 semne care te trimit de urgență la dentist
Avantajele tehnicilor moderne de implantare
Ce este implantul dentar și care sunt avantajele lui?
Cu siguranță, cel mai mare avantaj pe care îl permite tehnica modernă de implantare, este conservarea dinților vecini. Astăzi, implantologia modernă face posibilă evitarea tuturor neplăcerilor din trecut, datorită faptului că implanturile sunt fixate pe știfturi care sunt inserate direct în osul mandibular.
„În trecut, de fapt, singura modalitate de a înlocui un dinte lipsă era să procedăm la construirea unui pod dentar. Astăzi, implanturile moderne sunt poziționate fără necesitatea de a face tăieturi pe gingii și de a închide rănile cu cusături dureroase. În plus, perioada post-operatorie este foarte scurtă și după câteva ore de la operație este deja posibil să mănânci fără probleme (chiar și alimente solide și tari) și, mai ales, să ai o dantură sănătoasă și frumoasă, pentru a putea zâmbi din nou imediat.”, adaugă medicul implantolog Lorelei Nassar.
Un alt avantaj al implanturilor moderne este că, titanul este rezistent la coroziune datorită formării unui strat subțire de oxid la suprafață.
„Dacă în trecut, mulți oameni se temeau să se confrunte cu o intervenție chirurgicală de implant dentar, din cauza posibilelor cazuri de respingere, adaptare dificilă și chiar durere, astăzi toate acestea devin doar amintiri, astfel că, după o intervenție cu implant dentar, pacientul se simte imediat în largul său. Bontul este apoi fixat în interiorul implantului dentar, iar coroana sau partea exterioară este montată pe acesta.”, precizează dr. Nassar.
Citește și: Implantul dentar chiar este o necesitate. Află de ce
Zirconiul pentru implant dentar
Am aflat ce este implantul dentar și ar fi bine să știm și care sunt cele mai bune materiale. Pe lângă titan, stomatologia modernă recomandă zirconiul ca fiind cel mai bun material de utilizat, o ceramică foarte rezistentă care nu se deteriorează și nu se rupe, asigurând astfel o funcționalitate similară cu cea a dinților naturali. Și, de asemenea, o estetică plăcută, deoarece aspectul zirconiului este același cu al dinților naturali, iar duritatea acestui material este asemănătoare cu a smalțului dinților naturali.
Toate aceste tehnici avansate de implantologie permit scurtarea duratei tratamentului, îmbunătățirea postoperatorie, permițând adesea chiar evitarea consumului de orice tip de analgezic, deoarece sunt absolut minim invazive și permit rezolvarea practic a oricărui caz clinic. De la cele mai simple, până la cazurile mai complexe în care nu există aproape niciun os.
Citește și: 7 sfaturi utile înainte de a-i pune cercei copilului
Sursa foto: 123rf.com