Dexametazona este folosită încă din anii ‘60 pentru a trata afecțiuni precum artrita reumatoidă și astmul. Echipa de cercetatori de la Oxford a testat dexametazona pe aproximativ 2.000 de pacienți cu Coronavirus, administrandu-le tablete orale celor care aveau o formă mai ușoară a bolii și injecții celor cu o formă mai gravă. Rezultatul a arătat că riscul de deces a scăzut cu o treime pentru pacienții în stare gravă, iar pentru cei cărora li se administra oxigen incidența decesului a scăzut cu o cincime.

„Tratamentul durează până la 10 zile și costă aproximativ 5 lire sterline pe pacient. Deci, în esență, costa 35 de lire sterline pentru a salva o viață. Iar dexametazona este un medicament disponibil la nivel global”, a declarat cercetatorul principal, prof. Martin Landray, pentru BBC. Acesta a spus că medicamentul ajută în special persoanele cele care dezvoltă dificultăți de respirație.

Dexametazona se folosește și în România

Dexametazona ar putea să le sune familiar părinților ai căror copii au avut cel puțin un episod de afecțiune respiratorie acută, informează Libertatea.  Asta pentru că la noi în țară s-a perpetuat un obicei greșit de a administra fiolele de dexametazonă sub formă de aerosoli, deși în prospectul medicamentului se precizează clar că sunt soluții injectabile.  Această improvizație pe care o fac unii părinții, de a nebuliza dexametazona, uneori chiar la recomandarea unor pediatri, se practică pentru că medicamentul Flixotide, care se folosește de obicei în tratarea afecțiunilor respiratorii acute sub formă de aerosoli, se găsește foarte greu pe piață.  Medicul Mihai Craiu de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC) a atras adesea atenția asupra acestei practici greșite și a revenit asupra ei acum, odată cu descoperirea făcută de specialiștii britanici. “Bătrâna și ieftina dexametazonă (pe cale ORALĂ! nu pe cale inhalatorie, cum era utilizată inutil și excesiv la copilul cu tuse, înainte de era COVID-19 se pare ca și-a dovedit capacitatile imunosupresive remarcabile”, citat de libertatea.ro

Citește și: Coronavirusul chiar preferă un anumit tip de climat. Unde se răspândește virusul cel mai ușor