Ce este BPOC? Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală de plămâni care afectează 300 milioane de oameni din întreaga lume și cauzează anual moartea a peste trei milioane de oameni. În România aproximativ un milion de oameni suferă de această boală.

Ce este BPOC?

Boala afectează grav persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 65 de ani. În general, bărbații suferă în număr mai mare. Însă, din nefericire, la femei, BPOC se manifestă mai agresiv. La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. La fel de periculoasă este și expunerea la factori de risc. Dintre aceștia fac parte: pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd).

Denumirea lungă şi complicată, care încâlceşte limba la pronunţare, se poate traduce foarte simplu: o afecţiune pulmonară devastatoare. Specialiştii o explică pe înţelesul nostru, pe pagina de internet www.desprebpoc.ro, concepută de Societatea Română de Pneumologie: Bronho ne trimite cu gândul la bronhii, adică la faptul că arborele respirator are de suferit; Pneumopatia înseamnă boală a plămânilor; Obstructivă i se spune pentru că blochează circulaţia aerului şi, implicit, repiraţia; Cronică este deoarece se manifestă pe termen lung, nelimitat chiar, revenind adesea. Aşa se face că, odată cu evoluţia ei, BPOC duce la eforturi extrem de mari pentru un gest vital, banal, cât se poate de natural, cel de a respira.

Primele semne nu trebuie ignorate

Aproape jumătate dintre pacienţi nici nu ştiu că au boala. Mai ales că simptomele timpurii ale bolii sunt ușor de confundat cu efectele fumatului excesiv. Sau mulți pun semnele pe seama înaintării în vârstă (tuse, senzație de sufocare, oboseală). Semnele care impun vizita la medicul specialist sunt tusea cronică, producția cronică de spută (flegmă), șuierarea, gâfâitul, senzația de sufocare (dispnee), instalată cel mai adesea brusc, pe fondul unei oboseli accentuate, sau toleranța la efort care devine din ce în ce mai redusă. Chiar dacă știu ce este BPOC, mulți dintre noi ignoră semnalele de alarmă. Și amână vizita la medic până când și cel mai mic efort pare o povară imposibil de dus.

Cine riscă mai mult

Bărbații au mai multe șanse să sufere de BPOC decât femeile. Dar femeile sunt mult mai grav afectate de boală. Cei mai mulți pacienți nu sunt conștienți de severitatea bolii. Mai mult, vizitele la medicul specialist și spirometriile (testările pentru depistarea BPOC) se realizează încă într-un număr foarte mic.

În lipsa tratamentului, pacienții cu BPOC ajung să întâmpine dificultăți în respirație. Sau au senzația de sufocare pronunțată în timpul unor activități zilnice banale. Atunci când se spală sau se îmbracă dimineața. Când se plimbă sau când urcă scările.

Fumatul este un factor principal de risc. Poluarea intradomiciliară și cea a aerului reprezintă factori de risc alarmanți și în creștere pentru apariția BPOC.

Persoanele cu risc pentru BPOC au următorul profil:

• vârsta de peste 40 ani;
• fumători, exfumători;
• expunere îndelungată la alte tipuri de fum: pulberi, poluare, noxe;
• manifestări/simptome specifice BPOC: tusea cronică, producţia cronică de spută (flegmă) (tusea matinală a “fumătorului”), dispnee (senzaţia de lipsă de aer).

Se tratează?

Acum, că știi ce este BPOC, e cazul să afli că există și ac de cojocul ei. Boala poate fi tratată dacă este depistată din timp. De aceea, spirometria este esențială încă de la primele simptome. Ghidul internațional al specialiștilor pentru BPOC recomandă testarea funcției pulmonare – spirometria – tuturor persoanelor care sunt expuse riscului. Astfel, boala poate fi prevenită sau, măcar, depistată în stadiile incipiente de evoluție. Atunci, tratamentul poate fi eficient. Tratamentul este inhalator, așa că nu are inconveniente de altă natură și poate fi urmat cu ușurință. Chiar dacă nu vindecă boala odată instalată, o poate opri din evoluție și chiar ameliora.

Tu știi câți ani au plămânii tăi?

Societatea Română de Pneumologie (SRP) desfăşoară a zecea ediţie a campaniei sale „Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?”. Iar bucureștenii își pot face analize medicale gratuite pentru depistarea BPOC.  „Din cauză că este o boală ale cărei simptome nu sunt specifice, foarte multe persoane ajung la medic destul de târziu. De asemenea, sunt mulți cei care confundă încă simptomele acestei boli cu înaintarea în vârstă și cu faptul că e normal să simți “ceva” dacă fumezi . Tocmai din aceste motive, încercăm să facem anual campanii de conștientizare și testări gratuite pentru depistarea BPOC.

Și anul acesta, în weekendul 17-18 noiembrie, între orele 9.00-17.00, îi așteptăm pe bucureșteni în fața magazinului Unirea (pe colțul dinspre Bulevardul Unirii) să-și facă o spirometrie. Testul durează aproximativ două minute, minute care îi pot schimba viața persoanei care se testează, ameliorând imens calitatea vieții pacientului și prelungind supraviețuirea”, spune Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele Societății Române de Pneumologie.

Spirometria e de mare ajutor

Spirometria este un test de bază în explorarea funcției respiratorii și se face cu  ajutorul unui dispozitiv numit spirometru. Ea evaluează cantitatea de aer pe care o persoană o poate inspira sau expira într-o unitate de timp. Este o procedură simplă, care se face repede și nu doare. Pacientul trebuie să lipească bine buzele în jurul  unei piese bucale, să respire relaxat câteva secunde, apoi să expire atât de puternic şi atât de rapid, încât să-şi simtă plămânii complet goliţi de aer, după care să respire din nou relaxat.

Sursa foto: 123rf.com