Doi pacienţi internaţi la Institutul de pneumologie Marius Nasta din Capitala au murit în urma unei infecţii cu acinetobacter, o bacterie multirezistenta şi extrem de periculoasă. Testele au arătat că alţi doi pacienţi sunt infectaţi. Conducerea unităţii sanitare a cerut verificări din partea Direcţiei de Sănătate Publică şi a oprit internările în secţia de terapie intensivă.

Ce este acinetobacter

Infecția cu Acinetobacter este o afecțiune cauzată de infestarea cu o bacterie care se găsește în mod normal în sol și în apă. Deși există multe tipuri de Acinetobacter care pot afecta omul, 80% dintre infecții sunt produse de Acinetobacter baumannii.

De obicei, infecțiile cu Acinetobacter se produc în unități de terapie intensivă sau secții cu pacienți foarte grav bolnavi și rareori în afara spitalelor.

Infecția cu Acinetobacter. Simptome

Acinetobacter conduce la numeroase manifestări:

  • simptome de tipul celor întâlnite în cazul pneumoniei
  • infecție a sângelui gravă
  • infecții ale rănilor
  • infecția poate evolua și asimptomatic colonizând secrețiile respiratorii, orofaringiene, urina, tegumentele.

Infecția cu Acinetobacter. Cauze

Această bacterie afectează foarte rar persoanele sănătoase, dar care au un sistem imunitar slăbit pot fi mai susceptibile să sufere de această infecție. Se răspândește prin contact direct cu persoana bolnavă sau cu suprafețe contaminate.

Infecția cu Acinetobacter. Factori de risc

Cele mai vulnerabile persoane în fața infecției cu acineobacter sunt cele care suferă deja de afecțiuni pulmonare cronice, diabet, dar și persoane spitalizate cu afecțiuni grave, răni deschise, dispozitive invazive precum cateter urinar.

Tratament clasic pentru infecția cu Acinetobacter

După diagnosticare, făcută în urma analizelor de sânge de către personalul medical, tratamentul clasic al infecției cu acinetobacter constă în primul rând în izolarea pacientului, urmată de tratamentul cu antibiotice recomandat de medicul specialist.

Infecția cu Acinetobacter. Modalități de prevenție

Infecția cu acineobacter este este dificil de eliminat din mediul spitalicesc din cauza rezistenței la antibiotice și a rezistenței în mediul extern (Acinetobacter poate supraviețui pe suprafețe uscate până la 5 luni). Au fost identificate tulpini de Acinetobacter care sunt rezistente la toate antibioticele cunoscute. Sunt importante măsurile maxime de igienă.

Citește și: Ce-a făcut această femeie chiar înainte să-i fie amputat piciorul de la gleznă te va lăsa fără cuvinte