Cu un conținut ridicat în vitamine din complexul B, calciu și potasiu, are mai puține calorii decât pâinea pe care o poate înlocui cu succes. Dacă vrei să folosești mămăliga în scopuri curative, este bine să îți procuri mălai natural (nu grișat), care păstrează mai multe substanțe nutritive.

Asigură viață lungă și sănătoasă

Cei care consumă zilnic mămăligă sau produse din porumb sunt, de obicei, longevivi. Acest aliment reduce nivelul colesterolului din sânge (bineînțeles nu dacă o consumi cu grăsimi saturate cum ar fi slănina, smântâna grasă sau untul) și reglează concentrația de glucoză din sânge. De aceea, este indicată diabeticilor și previne hipertensiunea și bolile cardiace.

De ajutor ficatului și stomacului

Este și un bun detoxifiant al ficatului. Cercetările au arătat că poate elimina până la 85 % din substanțele toxice cauzate de alimentația nesănătoasă, medicamente sau poluare. Reduce riscul de a face ciroze hepatice și ameliorează starea de sănătate în caz de hepatită sau litiază renală. Mai este cunoscută și pentru efectul de curățare al intestinelor, asigurând o digestie bună.

Dacă suferi de ulcer gastric sau de gastrită hiperacidă, o porție zilnică de mămăligă te va scăpa de dureri pentru că reduce aciditatea stomacală și are efect ușor sedativ. Ajută la menținerea mușchilor și dă un bun tonus fizic, dar și psihic, pentru că facilitează activitatea cerebrală.

Mămăliga consumată frecvent diminuează tulburările hormonale ale femeilor, reduce menstruațiile cu sângerări abundente, ajută la vindecarea mai rapidă a anexitelor și a metroanexitelor. Totodată, apar mai puține manifestări neplăcute la menopauză.

Vezi și Balmoș – ce este și unde se face

Te aduce la greutatea ideală

S-a constatat că persoanele suferinde de hipotiroidie care consumau zilnic produse de porumb nu aveau anumite probleme pe care le generează boala, cum ar fi îngrășarea, somnolența, lipsa de tonus fizic și mental.

Mămăliga poate fi folosită cu succes și în curele de slăbire, în loc de pâine, pentru că are de două până la patru ori mai puține calorii decât aceasta din urmă. Totodată, induce rapid senzația de sațietate. Bineînțeles că, dacă este consumată în timpul dietei, nu trebuie asociată cu alimente cu un conținut caloric ridicat.

Remedii eficiente pentru răceli

Când ești răcită sau te doare gâtul mănâncă seara un terci foarte subțire din mălai, amestecat cu o bucată generoasă de unt. Pentru răceli, tuse, gripă, dar și pentru afecțiuni mai grave cum ar fi pneumonia, bronșita sau tusea cronică se pot face cataplasme după cum urmează: se face o mămăligă mai tare și se lasă la răcit, până ajunge la o temperatură suportabilă pentru piele. Se aplică pe piele într-un strat de circa doi centimetri, pe piept. Camera în care se face tratatementul trebnuie să fie bine încălzită și pacientul se și acoperă. Se ține un sfert de oră, după care se înlătură și pielea se șterge cu vată îmbibată în spirt camforat. Cataplasmele pot fi apicat cu succes și în caz de anexită sau cistită.

Te scapă de lipom

Lipomul se poate trata și el cu cataplasme cu mămăligă tare. Întâi se presară pielea cu un praf de tămâie fină pisată. Se pune apoi un strat de trei-patru centimetri de mămăligă cât mai caldă, dar la o temperatură suportabilă pentru piele peste lipom. Se acoperă cu un material din lână și se ține cât este mămăliga caldă. Tratamentul ar trebui făcut mai multe seri consecutive, până se rezolvă problema. În caz de urcior, se pune mămăligă călduță pe pleoape și se schimbă de câteva ori.