Microbii și bacteriile se înmulțesc neîncetat și circulă în voie prin mediul înconjurător. Pe zi ce trece, cercetătorii descoperă noi tipuri, ce provoacă afecțiuni greu de tratat. Cum e destul de greu de evitat contactul cu ele, ar trebui măcar să învățăm cum am putea preveni îmbolnăvirea.

Aerul condiționat, prieten sau dușman?

Mai cu voie, mai de nevoie, aerul condiționat e o binecuvântare, în special pe perioada verilor, din ce în ce mai caniculare. Dar dacă aparatul care îl produce nu este întreținut în mod corespunzător, consecințele pot fi devastatoare asupra organismului. Și nu este vorba numai despre alergiile binecunoscute ale celor predispuși, ci despre afecțiuni grave, greu de depistat și ușor de confundat cu altele. De vină sunt anumite bacterii, care găsesc în filtrele aparatelor de aer condiționat mediul propice pentru a se dezvolta și a se înmulți. Prin urmare, oricât de precauți am fi în rest, dacă nu avem grijă să curățăm la timp sursa de aer artificial, riscăm să suferim mai târziu. În plus, nici umezeala infiltrată în pereți nu ne scutește de boală, în timp. Fie că este vorba despre apa de ploaie din ziduri, fie despre condensul din interior, vaporii minusculi pot da naștere diferitor microbi ce duc la afecțiuni destul de grave ale aparatului respirator.

Cunoaște-o, ca să nu faci cunoștință cu ea!

Una dintre cele mai de temut bacterii produse de aerul condiționat este Legionella pneumophilia. Sună sofisticat, însă boala pe care o provoacă, anume Legioneloza, poate fi, în unele cazuri, chiar mortală. Și asta pentru că simptomele ei sunt foarte ușor confundate cu cele ale unei răceli banale, așa încât tratamentul corespunzător nu se aplică la timp. Specialiștii numesc această afecțiune „boala lumii moderne”, deoarece se transmite prin aer, ca o reacție în lanț, printre persoanele care petrec mult timp în spații închise, unde aerul condiționat tronează. Dacă te numeri printre persoanele care inhalează mult timp aer condiționat, la cel mai mic semn de febră, frison, durere de cap, tuse seacă, moleșeală exagerată, dă fuga la medic! Legionella ar putea fi de vină. Pentru a depista dacă ești afectată de vreo infecție virală sau cauzată de bacterii, medicii îți vor face analize de sânge, mai precis o hemogramă. În funcție de rezultat, se concepe schema de tratament potrivită. În caz contrar, boala se agravează treptat, dar rapid, ducând la deteriorarea funcțiilor respiratorii, ale inimii și chiar la deces. Trebuie menționat însă că nu numai în aerul condiționat se dezvoltă bine Legionella, ci și în apele din ștranduri, în dușuri, în instalații sanitare publice, în fântâni arteziene întreținute impropriu.

Mai bine previi decât să tratezi

Gama de infecții respiratorii provocate de bacterii, microbi și virusuri este variată. Un alt inamic al mucoaselor este apa cu clor din instituții sau bazine de înot, deoarece creează mediu propice microbilor. Mai mult, schimbările bruște de temperatură de la interior la exterior, în special în timpul verii, duc la apariția pneumoniilor clasice, din cauza contractării vasculare la nivelul toracelui. De aceea este indicat, mai ales acum, în prag de vară, să luăm câteva măsuri de precauție. Atenție! Aerul condiționat în sine nu îmbolnăvește! Dacă aparatul este curățat corespunzător, nu ai de ce să te temi. Iată cam ce ar trebui să facem, ca să ne fie bine:
-Acolo unde depinde de tine, ai grijă ca filtrele aparatelor de aer condiționat să fie spălate și dezinfectate cât mai des.
-Toate componentele exterioare ale climatizatoarelor ce pot fi demontate trebuie spălate periodic.
-Nu lăsa aerul produs de aparatul de climatizare să prindă miros! Există în comerț sparyuri special concepute pentru dezinfectarea și odorizarea aerului condiționat. Acestea sunt ușor de utilizat și la îndemână.
-Ai grijă ca jetul de aer să nu fie îndreptat direct către tine.

Aerul condiționat trebuie să fie nu doar rece, ci, mai ales, curat și lipsit de germeni, bacterii și virusuri.

Sursa foto: Flickr.com