Lasă la o parte toate celelalte priorități și pune în prim-plan sănătatea. Orice examen medical de rutină e binevenit, pentru că previne apariția bolilor grave, uneori incurabile, depistează forme de cancer în faze incipiente, când pot fi tratate, preîntâmpină răspândirea bolilor cu transmitere sexuală, previne sterilitatea, ajută evoluția unor sarcini normale, fără probleme, oferă siguranță și încredere în forțele proprii, optimism. Iar după sărbători organismul încărcat de toxine are nevoie de un plus de tonus.

Ce analize obligatorii ai de făcut

Indiferent dacă te-ai confruntat sau nu până acum cu probleme de sănătate, trebuie să știi ce analize obligatorii ai de făcut. De pe lista cabinetelor unde va trebui neapărat să faci o vizită la început an nu trebuie să lipsească următoarele:

1.Laborator

Vizitează-ți medicul de familie și informează-te asupra gratuităților de care beneficiezi ca asigurat în sistemul de stat, dar și privat. E momentul propice pentru un set de analize de sânge complet, adică o hemoleucogramă, un test de glicemie, trigliceride, de verificare a nivelului de colesterol. Dacă poți, donează sânge și beneficiezi de teste absolut gratis.

2.Gastroenterologie

Sistemul digestiv are nevoie de noi prieteni: gastroeneterologul, hepatologul și proctologul. Cum în restul anului mănânci de miri ce, pe fugă, iar de sărbători dai iama în bunătăți, stomacul, ficatul și intenstinele au de suferit. Nu strică o endoscopie, o colonoscopie și o rectoscopie.

3.Dermatologie

Intoxicațiile alimentare care se manifestă la nivelul pielii sunt frecvente în această perioadă. Mai mult decât atât, e un moment propice pentru testarea alunițelor și a altor pete inestetice. Este important de știut și că, deși pielea arată bine, dermatologii sunt competenți și în tratamentul bolilor venerice. Așa că, dacă ai vreo suspiciune cu privire la riscurile vieții sexuale, solicită și analize pentru boli transmisibile sexual.

4.ORL

Niciuna dintre problemele apărute la nivelul nasului, gâtului, urechilor, căilor respiratorii nu trebuie ignorată. Mare atenție! O răgușeală banală care persistă mai mult timp poate fi semn de cancer laringian! Așa că nu strică un control de rutină, mai ales după sezonul petrecerilor.

5.Mamografia salvează vieți

Pentru că, peste 35 de ani, controlul periodic al sânilor este obligatoriu, se impune o ecografie sau o mamografie. Și poți avea șansa de a beneficia de un consult gratuit în cadrul unui centru de excelență, completând formularul de pe site-ul www.mamografiasalveazavieti.ro. „Dorim să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că, în faze incipiente, când poate fi chiar vindecat, cancerul de sân nu doare și nu se vede, dar și că mamografia este uneori singura metodă imagistică ce poate depista chiar și cele mai mici formațiuni suspecte.”, spune dr. Elena Claudia Teodorescu, Donna Medical Center.

Sursa foto: Shutterstock