Este binecunoscută apetența pentru praz a oltenilor, dar mai puțin știu despre calitățile terapeutice ale acestuia. Află cum îl poți folosi în loc de medicament.

7 întrebuințări ale praz ului

  • Un pahar de suc de praz înainte de fiecare masă principală accelerează pierderea kilogramelor în plus, combate anemia și previne orice fel de răceală.

  • Amestecul de 300 ml de suc de ceapă, 200 ml de suc de praz și 600 ml de vin alb îndulcit cu miere ajută la o mai bună funcționare a ficatului.

  • Contra retenției de urină și a cistitelor, se fierb la foc mic șase fire de praz și puțin ulei de măsline. Trebuie aplicate calde, înfășurate în tifon uscat, pe partea de jos a abdomenului.

  • Prin fierbere se obține mucilagiul, ce are proprietăți emoliente și expectorante, indicate în special în tratarea laringitelor, faringitelor și tusei. Se îndulcește cu miere și se consumă câte 3 linguri pe zi. Atenție, însă! După 48 de ore, prazul fiert degajă substanțe nocive.

  • Rădăcinile (mustățile) de praz, macerate în vin alb dulce timp de 8 zile, sunt bune în caz de azotemie (creșterea anormală a cantității de uree din sânge), iar pisate în lapte (câte un pahar în fiecare dimineață, pe stomacul gol), ajută la eliminarea paraziților intestinali.

  • Prazul mărunțit, amestecat cu miere, formează un unguent extrem de folositor în răni deschise, arsuri, tăieturi și înțepături deoarece are rol antiseptic și antiinflamator.

  • Frunzele fierte, sub formă de cataplasmă, se pun pe abcese, furunculi, ulcerații supurante. Cataplasmele cu praz fiert în lapte dulce și aplicate pe supurațiile cronice ajută la vindecarea mai rapidă.

Știai că…

… alimentația bogată in praz previne cancerul?

…prazul este denumit și „sparanghelul săracului” (deoarece se gătește în același mod) sau „ceapa gurmandului” (înlocuiește foarte bine această legumă, însă poate fi consumat în cantități mai mari, nefiind atât de iute)?

…Franța este principalul producător european de praz, iar toamna, aici, se desfășoară diverse festivaluri dedicate acestei legume?

…Faraonul Kheops oferea celor mai buni soldați ai săi drept recompensă câte un praz, iar pentru a îmbogăți meniul muncitorilor de la piramide, adăuga frunze de praz și usturoi?

Sura foto: 123rf.com /  Birgit Reitz-Hofmann