Bărbatul în vârstă de 62 de ani suferea de Bronhopneumopatie Obstructivă Cronică (BPOC), o boală pulmonară progresivă, din cauza căreia a ajuns la camera de gardă. Timp de mai multe zile, avusese dificultăți de respirație, se arată într-un raport medical citat de IFL Science.

Pacientul avea niveluri ridicate de dioxid de carbon în sânge, care îi puneau viața în pericol. A fost internat la Terapie Intensivă, conectat la un ventilator și i s-a administrat un anestezic general, numit propofol.

Cinci zile mai târziu, urina bărbatului, care era colectată într-o pungă, a devenit verde. Toată lumea a fost mirată și alarmată, aparent nimeni neputând explica acest fenomen.

După ce au căutat în lucrările științifice, cadrele medicale au aflat că un astfel de simptom poate fi cauzat de o serie de factori. Poate fi un efect secundar al unor medicamente, anumitor infecții și probleme hepatice.

În cazul bărbatului, vinovatul a fost propofolul, un medicament utilizat pe scară largă pentru anestezie generală. În cazuri rare, acest medicament poate face ca urina să se coloreze în verde.

Cum se întâmplă asta este un proces nu pe deplin înțeles. Poate apărea însă atunci când anumiți produși de descompunere (metaboliți) ai propofolului sunt eliminați prin rinichi, mai degrabă decât prin ficat, potrivit medicilor de la Weiss Memorial Hospital din Chicago.

De obicei, propofolul este metabolizat în ficat. Metaboliții sunt cei care provoacă culoarea verde.

Din fericire, această transformare este benignă și dispare odată ce medicamentul nu mai este administrat. Urina bărbatului a revenit la o culoare normală după ce i-a fost scos propofolul din schema de tratament. Pacientul de față a stat în spital două săptămâni și a fost ulterior externat.

Vezi și Caz medical șocant: La un pas de moarte din cauza reacției extreme la frig. A ieșit din duș și a intrat brusc în șoc anafilactic

Citește și:

Oana Roman pleacă din România! Unde vrea să se mute vedeta

Cum arată Andreea Bănică fără pic de machiaj. Fiica ei îi seamănă perfect