Cauzele pierderii unei sarcini țin fie de mamă, fie de făt. Chiar dacă nu există o explicație limpede pentru fiecare sarcină pierdută în parte, s-a observat că, cel mai adesea, cauzele pot fi regăsite în perioada de formare a embrionului, până la implantare și imediat după.

”Avortul spontan apare pentru că embrionul nu se poate dezvolta așa cum trebuie. De obicei, acest lucru este determinat de o anomalie genetică sau cromozomială, care oprește evoluția embrionului. Astfel de situații se întâmplă și nu e obligatoriu să se repete la sarcini ulterioare. Ba mai mult, 80% dintre sarcinile dezvoltate după un avort spontan sunt sarcini normale, care ajung la termen fără probleme”, spune dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrică-ginecologie, despre cauzele avortului spontan.

Trombofilia, printre cauzele avortului spontan

În alte cazuri, avorturile au fost puse pe seama vârstei înaintate a mamei sau a unor afecțiuni ale acesteia: boli cronice, infecții, anomalii ale uterului sau expunerea la substanțe toxice.
”Consumul de droguri, ingerarea unor medicamente contraindicate în prima parte a sarcinii sau expunerea la substanțe chimice înainte de a rămâne însărcinată, sunt câteva din lucrurile care pot face o femeie să piardă sarcina, încă din primele săptămâni. La acestea se adaugă afecțiuni de care aceasta știe sau nu, precum trombofilie, boli autoimune sau fibroame uterine, care desprind embrionul de uter și pe care gravida nu le-a tratat”, adaugă dr. Tarek Abdou.

Totodată, lipsa de acid folic ori de progesteron, în prima parte a sarcinii, poate duce la apariția unui avort spontan, la același rezultat ducând și unele boli infecțioase, precum cele ale copilăriei – rubeolă, rujeolă, varicelă etc. ori bolile cu transmitere sexuală.

Incompatibilitatea de RH se poate rezolva cu ajutorul unui vaccin

”Mai este și cazul în care mama are RH negativ, iar fătul RH pozitiv. În acel moment, sistemul imunitar al mamei consideră bebelușul un corp străin și fabrică anticorpi pentru a scăpa de el. Aceștia pot traversa placenta, ajungând în sângele fătului, iar acolo încep să distrugă hematiile celui mic”, explică dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrică-ginecologie.

Incompatibilitatea de RH se poate rezolva cu ajutorul unui vaccin, pentru ca mama să nu mai dezvolte anticorpi împotriva propriului copil. Tot un vaccin este recomandat și împotriva bolilor copilăriei, dacă analizele arată că viitoarea mămică nu are imunitate pentru ele. În ceea ce privește bolile autoimune, ele trebuie tratate și ținute sub control, pentru a nu pune în pericol sarcina, dar nici viața viitoarei mămici.

Mai sunt și cazuri în care avortul spontan survine mai târziu în sarcină, în urma unei analize de amniocenteză sau biopsie de vilozități coriale, ori în urma unei căzături sau a unei lovituri în zona abdominală. Ce trebuie știut este că trei sau mai multe avorturi spontane consecutive sunt neobișnuite la o femeie. În astfel de cazuri, trebuie făcute investigații pentru a descoperi ce afecțiune medicală împiedică embrionii să se dezvolte în uterul mamei.