Fructele de catina sunt un foarte bun stimulator al imunităţii. Conțin substanțe antioxidante și ajută corpul să elimine radicalii liberi, responsabili de numeroase boli de temut și de îmbătrânirea precoce. Cătina este foarte răspândită în țara noastră și ușor de găsit. Crește pe dealuri, în pământ nisipos sau chiar în zone pietroase, dar și la câmpie. De multe ori, este plantată ca gard viu.
Produse preparate în casă
Poți prepara chiar tu sirop de cătină la rece dintr-o parte de fructe zdrobite și trei părți de miere. Se ține la frigider și se iau trei linguri pe zi. Se pot amesteca cu apă. Atenție, nu trebuie să consumi produse cu cătină seara pentru că pot da insomnie. Fructele curățate pot fi conservate în miere. Se iau două linguri pe zi, înainte cu un sfert de oră de masa de dimineață și de prânz. Pentru a usca boabele de cătină se așază pe o tavă în cuptorul încins la 100 de grade, fără a închide ușa lui. După aceea, temperatura se coboară la 50 de grade și se lasă până se usucă fructele. După ce s-au răcit se dau prin râșnița de cafea. Se ia câte o linguriță de pulbere de trei ori pe zi înainte de masă. Ultima se administrează înainte de ora 17. Se ține sub limbă 10-15 minute înainte de a o înghiți. Dacă nu îți place așa, poți face ceai (infuzie dintr-o linguriță de pulbere la o cană cu apă fierbinte sau macerat din două lingurițe de pulbere la un pahar cu apă, lăsate de seara până dimineața. Ceaiul se consumă dimineața pe stomacul gol. Are efectul energizant al cafelei. Ceaiul din fructe de cătină se poate obține și din fierberea a două lingurițe de fructe în 250 ml de apă timp de două minute.
Polivitamine naturale
”Fructele de cătină conțin zaharuri, acizi organici, pecitine, taninuri, ulei gras complex, numeroase microelemente (ex. Calciu, Magneziu, Fier), vitamine liposolubile (A, E, F, D), vitamine hidrosolubile (C, P, K, complexul B), acizi graşi esenţiali, alfa şi beta caroten, etc. Semințele conţin acizi graşi nesaturaţi. În primul rând, putem considera fructele de cătină ca una dintre cele mai bogate surse de polivitamine naturale. Acizii graşi esenţiali au o acţiune antioxidantă care se recomandă în numeroase afecţiuni. Uleiul de cătină poate fi folosit extern în tratarea arsurilor, în expunerea îndelungată la iradieri şi în diferite dermatoze. Intern, acţionează ca cicatrizant în ulcerul gastric şi duodenal, în stări alergice, în boli endocrine, în hepatite, anemii, astenii etc. Uleiul de cătină se găsește în comerț la magazinele cu produse naturiste. Este şi el bun pentru a preveni răcelile, dar și pentru a trata ulcerul. Se ia câte o linguriță cu o jumătate de oră înainte de masă. Dacă ţi se pare greţos, bea imediat puţin suc de lămâie.”
Sursa foto: flickr.com
Vezi şi înghețată de cătină – un deliciu răcoritor, cu multe vitamine!