Echipa de răspuns la COVID-19 de la universitatea Imperial College London – care a oferit consultanţă miniştrilor – a atras atenţia că, în ciuda planurilor de „distanţare socială” stabilite de Guvern, sistemul sanitar va fi „copleşit”.

În cel mai recent raport al său, echipa a indicat că singura „strategie viabilă” este o politică de „suprimare” în stil chinezesc, ce presupune distanţarea socială la nivelul întregii populaţii.

Specialiştii au adăugat că astfel de măsuri ar trebui menţinute chiar şi 18 luni sau mai mult, până când un vaccin eficient va deveni disponibil.

Avertizarea a venit după ce Boris Johnson a prezentat luni măsuri fără precedent pe timp de pace, în încercarea de a se controla răspândirea COVID-19.

Noile măsuri au fost anunţate în contextul în care bilanţul deceselor cauzate de coronavirus în Marea Britanie a ajuns la 55.

În Marea Britanie, școlile nu sunt încă închise

Guvernul de la Londra le-a cerut luni britanicilor să evite orice „contact social” şi deplasare „neesenţială” în favoarea telemuncii şi să înceteze să frecventeze baruri şi teatre pentru a evita propagarea noului coronavirus. Boris Johnson a apreciat în acelaşi timp că, în acest moment, Guvernul nu consideră necesar să închidă şcolile, adăugând că această decizie ar putea fi revizuită. De asemenea, el a anunţat că ar fi „necesar să se asigure ca persoanele cu sănătatea cea mai fragilă să fie protejate pe scară largă de orice contact social timp de 12 săptămâni”.

Boris Johnson a fost criticat anterior pentru slaba reacţie a guvernului său faţă de pandemia declanşată de noul coronavirus.

Cu toate acestea, raportul Imperial College London a avertizat că şi în condiţiile unor restricţii dramatice impuse asupra vieţii normale, capacitatea sistemelor sanitare din Marea Britanie şi SUA – care adoptă măsuri similare – va fi probabil „depăşită”.

„În condiţiile celei mai eficiente strategii de atenuare (a răspândirii virusului – n.red.) examinată, care conduce la o epidemie unică, relativ scurtă (izolarea cazurilor, carantina în gospodărie şi distanţare socială a persoanelor în vârstă), limitele maxime de locurilor atât în saloane cât şi ale UTI (unitatea de terapie intensivă) ar fi depăşite de cel puţin opt ori în cadrul scenariului mai optimist”, se arată în raport.

„În plus, chiar dacă toţi pacienţii ar putea fi trataţi, prevedem că numărul deceselor în Marea Britanie ar fi de ordinul a 250.000 şi de 1,1 până la 1,2 milioane în Statele Unite”, au notat specialiştii.

Conform raportului, nu există altă alternativă decât adoptarea unei politici de „suprimare” totală care implică distanţarea socială a întregii populaţii, izolarea la domiciliu a cazurilor şi carantina în gospodării a membrilor familiilor acestora. Chiar şi atunci, se arată în raport, nu este „deloc sigur” că strategia va reuşi pe termen lung.

Imperial College London precizează în raport că a ajuns la concluziile formulate în ultimele zile, pe baza experienţei din Italia şi Marea Britanie.

Potrivit unor documente dezvăluite luni de The Guardian, serviciile de sănătate britanice estimează că până la 80% dintre britanici ar putea fi infectaţi, conducând la aproape opt milioane de spitalizări şi că epidemia ar putea dura un an. Aceste documente „reflectă scenariul cel mai grav şi n-aş vrea să spun că la acesta ne aşteptăm”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Guvernului.

Vezi și Avertismentul medicilor chinezi legat de coronavirus: Colegii europeni repetă erorile făcute în Wuhan. Unde greșesc

Citește și: