Horațiu Moldovan a declarat la Digi24 că numărul de cazuri noi de coronavirus trebuie să scadă constant timp de cel puțin o săptămână, poate chiar două săptămâni, pentru a se stabili că România a depășit vârful epidemiei de coronavirus. De acest moment depind și măsurile de relaxare.

 

„În această etapă, numărul de pacienți infectați este încă în creștere, însă este într-o creștere foarte moderată, de exemplu azi au fost mai puțini decât ieri, ieri au fost mai puțini decât alaltăieri, însă aceste valori oscilează între 250 pe zi și 450 pe zi. Încă considerăm că suntem pe un trend discret pozitiv, nu avem de-a face cu o explozie a acestor cifre, ceea ce este un lucru bun.

Acest lucru se întâmplă pentru că nu am aplicat măsuri de relaxare precoce și pentru că menținem în primul rând măsurile de distanțare socială. Oamenii au înțeles, cei mai mulți, și au stat acasă, au evitat zonele aglomerate, pentru că aceasta este cea mai mare problemă”, a spus Tătaru.

„Ne propunem să menținem aceste măsuri de siguranță și protecție pentru a nu produce îmbolnăviri explozive, cel uțin cât durează starea de urgență. Lucrurile se discută zilnic. În momentul când vom introduce măsuri de relaxare, ele vor fi parțiale, adică progresive, nu bruște și ponderate.

Vom permite, probabil, după starea de urgență, deplasarea individuală, dar cu prudența de a evita aglomerările, nu vom permite eveimente cu mulți oameni, vom recomanda sau vom introduce măsura purtării măștii de protecție”, a adăugat el.

Moldovan a explicat și cum se va stabili că România a depășit vârful epidemiei și a intrat pe partea descendentă a curbei.

„Trebuie să apară o descreștere a numărului de îmbolnăviri, evidentă, statistică, de la zi la zi, timp de mai multe zile, cel puțin o săptămână, să vedem că lucrurile descresc în mod evident și sigur, până la 2 săptămâni, când este cert că ne aflăm pe această curbă descendentă, că numărul de infecții scade, că numărul deceselor scade. Cel mai important indicator este al cazurilor înregistrate de la zi la zi, să se înscrie pe un trend constant descendent”, a spus secretarul de stat.

„Dacă acest lucru nu se întâmplă, vom menține măsurile de restricție, astfel încât să controlăm fenomenul epidemic”, a precizat el.