Cercetarea realizată în Hong Kong a arătat că patogenul care provoacă Covid-19 poate să reziste pe stratul exterior al unei măști pentru față timp de o săptămână. Chiar și după acest interval de timp a existat un nivel detectabil de infecție.

„Acesta este exact motivul pentru care este foarte important să nu atingeți exteriorul unei măști, în cazul în care purtați una”, a spus dr. Malik Peiris, care a luat parte la studiu.

Pe șervețele a rezistat mai puțin de trei ore, în timp ce de pe lemn și haine a dispărut a doua zi.

Pe sticlă și bancnote, virusul era încă prezent în a doua zi, dar a dispărut complet în a patra zi, în timp ce pe oțel inoxidabil și plastic a fost prezent între patru și șapte zile.
De asemenea, echipa a descoperit că dezinfectanții obișnuiți, inclusiv înălbitorul pentru rufe, sunt eficienți pentru „uciderea” virusului.

Raportul, publicat la sfârșitul săptămânii trecute în jurnalul medical The Lancet și citat de South China Morning Post, se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări despre stabilitatea Sars-CoV-2 și prevenirea transmiterii lui.

„Sars-CoV-2 poate fi extrem de stabil într-un mediu favorabil, dar este vulnerabil la metode obișnuite de dezinfectare”, spun cercetătorii.

În prezent, OMS recomandă inclusiv măștile din bumbac, însă acestea trebuie spălate la peste 60 de grade imediat după folosire și presate cu fierul de călcat.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Vezi și În România, cei mai mulți infectați nu sunt vârstnicii. Segmentul de vârstă cel mai afectat de covid-19

Citește și: