”Atunci când soțul meu și cu mine am devenit prima dată părinți, am observat curând că bebelina noastră avea pielea iritată, gălbuie și avea și o eczemă pe pielea capului. Așa că ne-am dus repede la pediatru să vedem care e problema. Diagnosticul ne-a luat prin surpindere: îi făceam băiță prea des”, mărturisește o mamă. Poate te întrebi și tu, în acest caz, cât de des este bine să speli bebelușul.
Cât de des este bine să speli bebelușul. Ce spun pediatrii americani
Site-ul Academiei Americane de Pediatrie spune că bebelușii de până la un an ar trebui îmbăiați de trei ori pe săptămână. Dacă îi speli mai des, pielea lor se irită și pot dezvolta anumite afecțiuni dermatologice.
Bineînțeles, dacă apare vreun accident urât mirositor, vei spăla bebelușul chiar dacă a făcut băiță și în seara precedentă. Totuși, dacă nu e neapărată nevoie nu îl spăla și pe cap sau pe tot corpul. Ține minte că ar trebui, ca regulă, să facă băiță doar de trei ori pe săptămână.
Cât de des este bine să speli bebelușul. Poți să-l speli mai des dacă folosești săpun special pentru bebeluși?
Săpunurile speciale pentru bebeluși, chiar și cele hipoalergenice, conțin, totuși, ingrediente care pot usca în exces pielea lor fină, ceea ce duce la niște dezechilibre. În special, pielea scalpului nu trebuie spălată atât de des, pentru că poate dezvolta eczeme.
Cum îți protejezi bebelușul de viroze toamna
Și cum rămâne cu rutina de seară dacă nu îl speli în fiecare zi?
Mulți părinți obișnuiesc să includă baia bebelușului în rutina de mers la culcare. Dacă nu mai faci asta, cum să-l calmezi și să-l introduci într-o atmosferă care să-i inducă somnul? Poți include în ritualul de seară un masaj cu ulei sau loțiune pentru copii cu lavandă. Dacă alăptezi, nimic nu îl va îmbia mai tare la somn decât să stea la sânul mamei. Chiar și bebelușii care nu sunt alăptați, vor adormi mai ușor dacă sunt puși în pătuț cu un biberon de lapte cald.
Citește și:
- Cele mai bune jucării pentru bebeluși (3-6 luni)
- Cum îngrijești corect pielea bebelușului
- Cum se face corect îngrijirea gingiilor și a primilor dințișori la bebeluși
Sursa foto: 123rf.com