E sigur sau nu să mâncăm pâine mucegăită? Cu siguranță ai auzit povești cum că unele persoane nu au nicio problemă să mănânce o felie de pâine mucegăită și numai gândul te înspăimântă. Alții motivează că mucegaiul de pe pâine e cam același lucru cu mucegaiul de pe brânza fermentată sau de pe salamurile crud-uscate, lucru complet neadevărat.
E sigur să mâncăm pâine mucegăită?
Chiar trebuie să strice o pată mică de mucegai o bucată mare de pâine? Potrivit United States Department of Agriculture (USDA), mucegaiul de pe pâine este foarte periculos și nu trebuie consumat alimentul afectat, pentru că ar putea avea efecte devastatoare asupra sănătății.
Citește și : Cum scapi de mucegai cu preparate naturale
Un punctuleț mic de mucegai e de multe ori mai mult decât atât. Adesea, sporii de mucegai se extind în tot produsul, fără ca aceștia să fie complet vizibili. Ciupercile microscopice pot cauza reacții alergice și probleme respiratorii grave. Unii spori conțin micotoxine care pot crește semnificativ riscul de cancer la ficat!
„Dacă pâinea pe care vrei să o consumi are o pată mică de mucegai pe ea, secționează cu grijă porțiunea afectată, precum și o bună parte din împrejurimi, pentru a te asigura că nu ești în pericol”, atenționează Marianne Gravely, profesor la USDA.
Totuși, chiar și așa, riscul de contaminare cu spori de mucegai este crescut, așa că mai bine arunci toată pâinea, pentru a te asigura că toxinele nu ajung în stomacul tău, nici în aerul pe care îl respiri.
În niciun caz, niciodată, nu mirosi o pâine mucegăită! Sporii pot pătrunde în căile nazale, favorizând apariția dificultăților respiratorii. De asemenea, ai grijă să cureți bine suprafața pe care a stat pâinea mucegăită, pentru a preveni dezvoltarea și răspândirea bacteriilor pe obiectele de uz casnic, care vin în contact cu alimentele și pot cauza diverse tulburări digestive.
Sursa foto: 123rf.com