Peste 61% dintre locuitorii planetei, adică 4,78 miliarde de persoane, dețin un telefon mobil. Dintre aceștia, iar 45,12% (3,5 miliarde) au un smartphone, potrivit Statista.com. Există numeroase beneficii, dar și pericole, mai ales când îl utilizăm fără discernământ. Află cât de nociv este telefonul mobil.
Citește și: Cât de periculoasă este lumina albastră de la telefonul mobil
Cât de nociv este telefonul mobil. Cum ne afectează organismul
Psihologul Alexandru Pleșea afirmă că radiațiile electromagnetice pe care telefonul le primește de la aceste antene sub formă de radiofrecvențe neionizate afectează în timp țesutul pe lângă care stă. Este ca și cum am scurtcircuita la frecvența mică un grup de celule umane.
“De departe, copiii sunt mai afectați decât adulții în folosirea excesivă. Sistemul lor nervos în creștere continuă este afectat de aceste radiații. Țesutul lor celular sau osos nu se dezvoltă în parametri normali de creștere. Acest lucru se observă, din păcate, cu ochiul liber. Vedem tot mai mulți copii care nu reușesc să adoarmă nici după miezul nopții. Sunt mereu obosiți. Nu reușesc să se concentreze și preferă să își petreacă foarte mult timp cu telefonul în mână”, explică psihologul Alexandru Pleşea.
Cât de nociv este telefonul mobil. Radiațiile emise de telefon, “posibil risc cancerigen”
În 2011 Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a făcut public un studiu din care rezultă că radiațiile emise de telefon sunt un „posibil risc cancerigen”. Totuși, nu a specificat în ce condiții și ce înseamnă „posibil”.
“Totuși, se observă că telefonul mobil care stă lângă stimulatoare cardiace, defibrilatoarele implantabile și aparatele auditive cauzează interferențe și modificări ale acestora. Astfel, acestor aparate medicale le scade puterea sau eficiența. Un exemplu foarte des întâlnit este la avioanele care decolează și aterizează, unde o adunare mare de frecvențe emise de telefoanele noastre mobile pot afecta sistemul de recepție – transmisie a avionului, iar acesta nu va ști când să decoleze și pe ce pistă să aterizeze. Un alt exemplu care ne face să scoatem capul pe fereastră când auzim, sunt accidentele rutiere, care conform ultimelor evidențe publice, s-au mărit în număr de 3-4 ori de când telefoanele mobile sunt folosite în mășină”, declară psihologul Alexandru Pleșea.
Citește și: Iată cum trebuie să te ferești de radiațiile telefonului mobil
Cât de nociv este telefonul mobil. Dependența de telefon
Uităm că noi suntem stăpânii telefonului și nu invers. “Pe lângă „posibilele” efecte adverse ale acestuia, partea bună a telefonului este că stă unde îl punem noi, nu vine după noi, nu ne strigă. Noi alegem frecvența și durata folosirii acestora, iar efectele au puterea să schimbe la nivel celular, psihologic și evolutiv, mai multe aspecte de care nu suntem cunoscători…încă. Măcar o dată pe an, timp de câteva zile, să ne deconectăm total de tehnologie, să petrecem timp de calitate în natură, alături de cei dragi, cu care să comunicăm verbal și emoțional, iar mai apoi putem să cântărim starea noastră psihică și mentală „post-cură”, conchide psihologul Alexandru Pleşea.
Vezi cine a inventat telefonul mobil!
Sursa foto: 123rf.com