„De ce fumezi, iepurașule? De filtru, lupule!” E o glumă care mi se pare că ar ilustra destul de bine statutul de fumător. La fel ca și în cazul altor dependențe, cea de nicotină se instalează comod, treptat, pe furiș și nu se mai dă dusă, fără a i se găsi vreo justificare concretă. Poate răspunde un fumător, cu toată sinceritatea, la întrebarea „De ce fumezi?”. Motive ar putea fi multe, însă niciunul atât de precis, încât să determine o formulă universal-valabilă.

Recunosc: fumez!

Cu toate că fumatul este un viciu asumat, puțini sunt fumătorii care își recunosc cu adevărat dependența. Cu toții spunem că, dacă vrem, renunțăm ușor. Dar n-o facem. Știm, fumatul dăunează grav sănătății, cauzează cancer, impotență etc. Vedem asta scris cu litere de-o șchioapă, de fiecare dată când vrem să ne aprindem o țigară. Totuși, cel puțin pe mine, asemenea mesaje nu m-au convins. Cât despre partea estetică, dacă se îngălbenesc dinții, avem soluții să-i albim. Dacă se strică dantura sau pică, trăiască stomatologii! Gustul neplăcut dispare cu gumă de mestecat, tusea trece cu sirop, pentru riduri există creme… Ce-or avea toți cu noi, fumătorii, de vor să ne răpească puținele clipe de satisfacție?! Și apoi, sunt o mulțime de oameni care au fumat o viață întreagă și fie au murit de bătrânețe, fie din alte cauze decât fumatul. Știu și persoane care s-au stins – odihnească-se în pace! – din cauza cancerului pulmonar, fără să fi pus vreodată țigară în gură. Ba chiar îmi permit să afirm deschis că mult mai rău pentru toată lumea e alcoolul. Căci, după 20 de țigări fumate, mintea omului rămâne întreagă, în vreme ce, după 20 de pahare cu alcool, îi vin idei dintre cele mai ciudate. Eu n-am auzit ca cineva să ucis, violat sau jefuit din cauza unei țigări, însă după băutură…

Și totuși nu e bine

Fiind fumătoare, chiar nu sunt în măsură să dau sfaturi cu privire la renunțarea la țigări. Câtă vreme nu simt pe propria piele efectele nocive, nu tind să mă las, în ciuda exemplelor terifiante. Cu toate astea, nu pot să nu remarc ce se întâmplă în jur. Chiar dacă nu provoacă fumatul în sine o serie de afecțiuni grave și chiar letale, în mod cert contribuie la agravarea și accelerarea evoluției lor. Evident, fumatul modifică unele funcții ale organelor interne, digestia în general, crește riscul apariției bolilor intestinale, biliare, hepatice, afectează esofagul. Este responsabil, alături de alți factori, pentru accentuarea ulcerului gastric sau duodenal. Mai mult, cercetătorii i-au mai pus în cârcă o vină greu de acceptat, mai ales de către reprezentantele sexului frumos: urâțește! Cum așa? Ne obosește, ne „dăruiește” cearcăne adânci și pungi sub ochi, riduri adânci la vârste fragede, ungii îngălbenite, păr moale, rar, cu fir subțire, ten tern, pământiu, negi și, uneori, cancer de piele, vergeturi, „colăcei” substanțiali în talie, cataractă și chiar psoriazis. Ca să nu mai punem la socoteală bolile pulmonare cronice obstructive, ateroscleroza coronariană, menopauza precoce, răgușeala și riscul de avort spontan!

Ce conține o țigară „nevinovată”

S-au identificat circa 4000 de substanțe diferite, majoritatea extrem de nocive, în fumul de țigară. Cel mai toxic element dintre toate este gudronul, un complex de particule cancerigene, format din oxizi de nitrogen, monoxid de carbon, benzipren. Nicotina este cea care dă dependență, fiind recunoscută ca puternic stimulent neuroendocrin și ca sedativ. Cianura de hidrogen, amoniacul, metalele precum arsenicul, plumbul și compușii radioactivi completează lista ingredientelor toxice.

Spre deosebire de cei care nu fumează, fumătorii cu vârste peste 30 de ani fac de 5 ori mai multe infarcturi!

Sursa foto: pixabay.com