În mod evident, sexul crește șansele să rămâi gravidă pe cale naturală, mai ales că fără actul sexual acest lucru ar fi imposibil. Deși, în mod logic, veți spune că cu cât faci mai mult sex pe zi cu atât veți crește șansele să deveniți mai repede însărcinate, acest lucru nu e chiar necesar.  
„Aceasta este una dintre concepțiile greșite pe care mulți oameni o au. Cel mai împortant lucru care este neclar este cât de des ar trebui să aibă contact sexual. Însă, după cum se dovedește, să faci sex de mai multe ori pe zi probabil nu va mări șansele să rămâi gravidă. Însă, nici nu trebuie să te limitezi la faptul că dacă faci sex prea des ți-e teamă că o să scadă cantitatea de spermă”, declară medicul Wendy Chang, un specialist în endocrinologia de reproducere de la Centrul Reproductiv din Sudul Californiei.
„Este o poveste veche a unei soții care aștepta o săptămână întreagă pentru a salva cât mai multă spermă ca să aibă șanse mai multe să rămână gravidă. Din cauza acestei gândire,  adesea cuplurile ratează perioade fertile de vârf, așteptând să se acumuleze sperma. Așa că așteptatul pentru o săptămână întreagă, nu este o idee bună”, a declarat și medicul Alan B. Copperman, directorul al secției de endocrinologie de reproducere și infertilitate de la Spitalul Mount Sinai.

Dacă vrei să rămâi gravidă trebuie…

Este adevărat că volumul lichidului seminal și concentrația spermei scad din cauza ejaculărilor frecvente, însă aceasta scădere nu ar trebui să fie o problemă pentru bărbații sănătoși. Mai mult, studiile arată că ejacularea zilnică poate îmbunătății calitatea spermei și motilitatea ei (n.r. -capacitatea de mișcare a spermatozoizilor). „Dacă sperma este ținută prea mult timp în tractul genital, poate să apară oxidarea. Acest lucru poate afecta spermatozoizii „înotători”, în același mod în care oxidarea deteriorează celulele pielii și duce la semne ale îmbătrânirii. Din acest motiv, experții susțin că este mai benefic să ejaculezi cât mai des decât ca sperma să stea mai mult timp depozitată”, explică medicul Chang.
„Bărbații cu un ADN slab al spermei îi pot îmbunătăți acesteia calitatea dacă ejaculează zilnic. Drept urmare, pentru a crește șansele unei sarcini și pentru a îmbunătăți calitatea spermei pacienții care vor să devină părinți ar trebui să facă sex zilnic”, mai adaugă aceasta.

A face sex mai mult de o dată pe zi nu va îmbunătiți șansele să rămâi gravidă

„Să faci sex de trei ori pe zi nu-ți va provoca infertilitatea, însă a doua și a treia partidă de sex nu vor avea aceeași rată de succes ca prima”, subliniază doctorul Copperman. Deși femeiele se nasc cu toate ovulele pe care le vor avea de-a lungul vieții, testiculele bărbațiilor trebuie să creeze spermatozoizi în fiecare zi.
„Deci sperma bărbaților se crează tot timpul, dar numărul spermatozoizilor maturi care sunt pregătiți să procreeze sunt oarecum limitați.  Dacă faceți sex de mai mult de o dată pe zi, este posibil ca sperma bărbatului să nu fie complet refăcută pentru partida a doua, a treia, a patra…Însă, acest lucru nu înseamnă că trebuie să vă impuneți limite, pentru că sexul poate avea la fel de bine și rol de relaxare, însă nu de procreare. Și nu este nimic rău în asta, mai ales dacă vreți să vă eliberați de stres în timpul nui proces foarte stresant”, mai spun Copperman.

Dacă ai sub 35 de ani și nu rămâi gravidă după ce încerci 12 luni…

În general, Chang spune ca ea sugerează cuplurilor să facă sex zilnic, în săptămâna dinainte de ziua ovulației și în timpul acesteia. Însă, aceasta precizează că este important de remarcat faptul că fertilitatea fiecarui cuplu este diferită, așa că ceea ce funcționează, pentru unii poate să nu fie potrivit pentru alții. Într-o lună, un cuplu sănătos, fertil (în cazul în care femeia este sub 35 de ani) are doar o șansă de 20 la suta de a concepe, așa că e normal dacă nu rămâi însărcinată imediat.
Dacă ați încercat timp de 12 luni, fără nici un rezultat, sau 6 luni dacă ai peste 35 de ani, ar trebui să mergeți la un specialist în fertilitate. Frecvența coitală este departe de a fi cauza de infertilitate în acest caz, așa că dacă faci sex în perioadele cele mai fertile și nu reușești să concepi, atunci ar trebui să recurgi la alte metode recomandate de un specialist.
Citește și: