Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, spune că această situatie este cauzată de prezența bacteriilor în cavitatea bucală, precum și de existența unor obiceiuri dăunatoare și a unei igiene dentare deficitare. Chiar dacă te gândești că nu e vorba de dinții permanenți, cariile dinților de lapte sunt dăunătoare pentru sănătatea copilului tău.

Citește și: Ce este caria dentară și cum poate fi prevenită. Ce spune medicul dentist

De ce apar cariile dinților de lapte

În general, cariile apar atunci când alimentele care conțin carbohidrati (zaharuri și amidon) sunt lăsate în contact cu dinții perioade mai lungi de timp. Printre alimentele care conțin carbohidrați se numără: lapte, băuturi carbogazoase, bomboane, prăjituri, sucuri de fructe, cereale și pâine. Combinația de bacterii, resturi de alimente, acizi și salivă formează o substantă numită placa dentară, care atacă smalțul dinților, provocând carii. Așa apar și cariile dinților de lapte.

Citește și: Reguli de igiena orală pentru copii. Învață-ți micuțul să le respecte!

Cum putem preveni cariile dinților de lapte: periajul

Cu sigurantă cariile dinților de lapte pot fi și trebuie fie prevenite printr-o igienă dentară foarte bună, încă de la apariția primilor dinți de lapte.

“Primul pas în prevenirea cariilor la copii este începerea periajului dentar odată cu aparitia primului dinte. Dinții, limba și gingiile trebuie periate de două ori pe zi. Atenție! Până la 3 ani nu este recomandată folosirea pastei de dinți cu fluor, ci doar folosirea pe rând a degetarului de silicon care are peri în varf, apoi a periutei de dinți, fără pasta de dinți”, recomandă Dr. Mihaela Dan.

Cum putem preveni cariile dinților de lapte: dieta copilului

“Dieta are un rol foarte important. Este recomandat evitam gustările care sunt lipicioase și bogate în zaharuri, precum și administrarea de alimente sau lichide dulci, mai ales pe timpul nopții, pentru a împiedica apariția cariei de biberon. Nici macar laptele nu trebuie stagneze în gura pe timpul nopții. Acesta este o sursă de hrană pentru bacterii, care se vor înmulți și vor produce numeroase carii dentare. Putem preveni transferul de bacterii de la adult la copil prin evitarea folosirii în comun a tacâmurilor sau umezirea suzetei pentru sugari cu salivă”, spune specialistul ortodont.

Cum putem preveni cariile dinților de lapte: sigilarea dentară

O alta metodă de prevenire a cariei la copil este respectarea controalelor o data la 6 luni, precum și sigilarea dentară.

Dr. Mihaela Dan, Clinica Orto-Implant“Procedura presupune aplicarea unui strat subțire de lichid de sigilare pe molari și premolari. Suprafețele de mestecat ale acestor dinți sunt dure și inegale, deoarece prezintă șanțuri și fisuri mici, în care resturile de mâncare și bacteriile se pot bloca, iar periajul dentar nu le poate îndepărta cu ușurință. Prin sigilare dentară se formează o barieră care protejează dinții și împiedică alimentele și bacteriile rămâna prinse acolo”, explica dr. Mihaela Dan. Aplicarea locală de geluri cu fluor la vizita în cabinetul stomatologic poate fi și ea de ajutor.

De ce este important să prevenim cariile dinților de lapte

Faptul ca dinții copilului vor cădea nu înseamnă ca îngrijirea lor poate fi ignorată. Obiceiurile corecte de sănătate orală vor preveni apariția cariilor dentare atât la dinții primari, cât și pe parcursul vieții. Așadar, rolul principal al unui părinte, acela de a-și proteja copilul, presupune și punerea bazelor igienei dentare a celui mic. Acest lucru înseamnă obiceiurile sănătoase de îngrijire dentară trebuie începute cât mai devreme, astfel încât creeze premisele unei danturi frumoase și sănătoase a viitorului adult.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com