Caria dentară este contagioasă. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, spune că una dintre cele mai frecvente dintre ele este Streptococcus mutans, care poate fi transmisă prin salivă, sugarii și copiii fiind deosebit de vulnerabili la aceasta.

Citește și: 6 greșeli pe care le fac părinții în îngrijirea dinților copiilor

Caria dentară este contagioasă. Cum să te ferești de contaminare

Multă vreme, principalul vinovat pentru apariția cariilor dentare a fost considerat zahărul. Acesta este descompus de către bacteriile din cavitatea bucală în acizi ce vor ataca smalțul dinților.

“Distrugerea smalțului este primul pas în apariția cariilor, care încep să se răspândească din ce în ce mai rapid pe măsură ce ajung la stratul de dentină, aflat chiar sub smalț. Acesta este exact motivul pentru care este atât de important controlul stomatologic regulat. În lipsa unor măsuri de protecție dintele se va degrada din ce în ce mai mult. În cele din urmă, cariile ajung la nervul dintelui și atunci își face apariția și durerea”, explică specialistul.

Caria dentară este contagioasă. Poate apărea și dacă te speli pe dinți

Caria dentară este contagioasă și poate apărea chiar și în prezența unei bune igiene orale. Principala bacterie implicată în apariția ei, Streptococul mutans, poate fi cu ușurință transmisă de la o persoană la alta sau de la un dinte la altul, creând mediul propice dezvoltării cariilor”, completează dr. Mihaela Dan.

Citește și: Stripping-ul dentar– ce presupune și când este recomandat

Cum se transmite caria de la o persoană la alta

Caria dentară este contagioasă. Bebelușii și copiii sunt deosebit de sensibili la această bacterie deoarece flora cavității lor orale abia a început să se dezvolte.

Dr. Mihaela Dan, Clinica Orto-Implant“La naștere gura copilului este sterilă, fără bacterii. În interiorul burticii mamei copilul este foarte bine protejat. Imediat după naștere, acesta vine în contact cu numeroase bacterii. Streptococul mutans, principalul responsabil de apariția cariei, ajunge în gura copilului de la adulții care îl îngrijesc. Se contaminează prin salivă, atunci când copilul este pupat pe față sau mânuțe, pe care apoi le introduce în gură. O altă modalitate frecventă este reprezentată de gustarea sau testarea temperaturii mâncării/laptelui prin introducerea linguriței sau tetinei biberonului în gura adultului, chiar dacă acesta nu are carii active. Nu este recomandat nici ca cei mici să mănânce din alimente (de exemplu fructe) din care a gustat adultul”, atenționează specialistul.

Nu există riscul de transmitere a cariei de la un adult la altul prin sărut sau folosirea acelorași tacâmuri. Mai periculoase pot fi unele bacteriile foarte rezistente întâlnite în parodontoză și care se pot transmite la alte persoane.

Citește și: Ce este caria dentară și cum poate fi prevenită. Ce spune medicul dentist

Transmiterea cariei de la un dinte la altul la aceeași persoană

Caria dentară este contagioasă. Cel mai frecvent, acest lucru se întâmplă în cazul cariilor interdentare, când resturile alimentare și bacteriile stagnează în caria de pe un dinte, iar apoi, încet-încet atacă și dintele vecin.

În această situație, cea mai bună metodă de prevenire a cariilor este periajul și folosirea aței dentare și a apei de gură într-un mod regulat, precum și limitarea consumului de băuturi și alimente care pot avea efecte negative asupra dinților. Atunci când nu există posibilitatea de a ne spăla pe dinți imediat după masă, poate fi de ajutor o gumă de mestecat fără zahăr, care va stimula producerea de salivă, neutralizând astfel acizii. Toate băuturile dulci, chiar și cele necarbogazoase, pot distruge smalțul dinților, fiind de preferat să renunțăm la ele sau, cel puțin, să fie consumate folosind un pai, pentru a limita contactul cu dinții.

Caria dentară este contagioasă. Totuși, genetica joacă un rol semnificativ în apariția cariilor. Unele persoane au un smalț natural mai puternic, în timp ce altele au un număr mai mare de bacterii dăunătoare. Aceștia din urmă sunt mai predispuși la carii.

Sursa foto: 123rf.com