Mierea este un aliment complet și complex. În plus, are reale calități terapeutice. Dar fiecare tip de miere are utilizările ei speciale. Află care ți se potrivește ție!

Mierea polifloră, cea mai valoroasă

În general, nu există miere care să fie extrasă 100 %, doar dintr-o anumită plantă, dar, de obicei, albinele sunt plasate într-un loc unde predomină o anumită floare sau copac și atunci mierea este clasificată ca fiind de tei, de rapiță, de salcâm etc. Atunci când stupii sunt așezați în zone în care nu există o plantă dominantă cum ar fi pășunile, mierea rezultată este polifloră. De obicei este mai ieftină, dar medicul spune că este cea mai valoroasă din punct de vedere nutritiv și terapeutic.

Soiuri de miere mai puțin cunoscute la noi

  • Mierea de fag este un bun supliment alimentar, care îmbunătățește sistemul imunitar și stimulează digestia.
  • Mierea de hrișcă este bogată în fier și, de aceea, este recomandată persoanelor anemice. Acest tip de miere conține mai mulți antioxidanți. În general, este o caracteristică a soiurilor mai închise la culoare.

  • Mierea de mană este singura miere din țara noastră care nu este obținută din nectarul florilor. Este o miere de pădure, iar albinele extrag seva direct de la suprafața frunzelor sau a lăstarilor tineri de brad, molid, pin, arțar, stejar etc. Este foarte închisă la culoare, brună, cu o nuanță verzuie. Și ea conține o cantitate importantă de antioxidanți, vitamina B, C, fier, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, seleniu. Are calități bactericide, energizante și revitalizante.

  • Mierea de rapiță este mai puțin dulce, dar are o aromă aparte, acrișoară. Cristalizează foarte repede. Are proprietăți antibacteriene. Scade nivelul colesterolului din sânge. Ajută la regenerarea și menținerea pereților vasculari. De aceea, este recomandată persoanelor care au varice, tromboze, hemoroizi etc.

  • Mierea de pin este un soi foarte întâlnit în Grecia. Studiile făcute pe mai multe tipuri de miere au arătat că aceasta prezenta cele mai mari calități antibacteriene cu efecte pozitive în tratarea infecției cu bacilul E. Coli. În plus, este o foarte bună sursă de potasiu. Conține și alte minerale: calciu, fosfor, fier, magneziu și zinc.

liana comsa Tonic pentru organism

Mierea este un tonic pentru organism, având efecte bune folosită atât intern, cât și extern. Este de preferat în alimentație zahărului și dulciurilor concentrate, datorită faptului se absoarbe mai lent și nivelul zahărului în sânge se menține la un nivel relativ constant. Mierea de tei are efect calmant, antipiretic, antimigrenos, e benefică în afecțiuni ale aparatului respirator (bronșite, pneumonii, astm, etc). Mierea de brad are un efect mucolitic, ajutând expectorația. Mierea de salcâm calmează tusea, este toniși acționează ca pansament gastric. Mierea de floarea-soarelui se poate utiliza în boli ale căilor respiratorii, în afecțiuni digestive, creșterea imunității, constipație. Mierea polifloră este cea mai complexă în nutrienți, ea putând fi folosită într-o multitudine de afecțiuni.”

Sursa foto: 123rf.com