Iată ce poate spune culoarea, textura și aspectul materiilor fecale despre starea ta de sănătate!
Culoarea normală a scaunului – maro
Defecația este un proces fiziologic absolut normal, care constă în eliminarea materiilor fecale prin anus. Scaunul (materiile fecale, excrementele) este un amestec de materii neabsorbabile rezultate din digestie (alimente nedigerate, bacterii, mucus și celule moarte), care pot avea diverse culori, în funcție de alimentele consumate, dar și de posibilele afecțiuni de care suferiți. De regulă, alimentele consumate au nevoie de 1-3 zile pentru a fi digerate și, mai apoi, eliminate prin defecație.
Astfel, excrementele de culoare maro sunt perfect normale și indică o digestie corectă.
Culori neobișnuite ale scaunului: ce afecțiuni pot ascunde
Pe de altă parte, materiile fecale de culoare foarte închisă, chiar negre, semnalează o gravă problemă de sănătate. Scaunele negre sunt semnul unei sângerări cauzate de cancer sau ulcer. De asemenea, pot indica un exces de fier sau subsalicilat de bismut, subtanță prezență în medicamentele destinate de regulă tratamentului contra infecției cu Helicobacter pylori.
Este bine să mergi la medic dacă observi că scaunul tău este lipicios și are o culoare foarte închisă.
Scaunul verde – culoarea poate fi dată de faptul că alimentele ajung foarte rapid în intestinul gros, fără a fi digerate suficient. De asemenea, consumul în exces de legume cu frunze verzi sau de alimente în compoziția cărora s-au folosit coloranți pot avea acest efect.
Scaunul galben – poate indica faptul că mănânci prea gras sau că ai o problemă cu absorbția nutrimentelor din alimentație. Boala celiacă se manifestă adesea prin eliminarea de materii fecale de culoare galbenă, urât mirositoare și cu aspect grăsos.
Scaunul albicios sau gri-cenușiu – ar putea semnala existența unei probleme cu bila (obstrucție biliară). De asemenea, unele medicamente pot da astfel de reacții adverse. Vezi ce alte probleme poate ascunde acest tip de scaun!
Scaunul sângeriu, cu urme de sânge – prezența sângelui în materiile fecale este adesea un simptom al multor afecțiuni, precum ulcer gastric, boala Crohn, diverticulită, poli colorectali, hemoroizi, colita, enterită, hemofilie, cancer anala sau colorectal.
Scaunele lipicioase, semn de pancreatită!
Pe lângă culoare, aspectul și textura scaunului pot oferi multe indicii despre sănătate. Astfel, scaunul tare, care se elimină greu și care are aspect de„bobițe” poate fi un semn că nu consumi destule fiber și apă. Scaunele care prezintă mici crăpături pe suprafață sunt, de asemenea, indicii că nu bei destulă apă. Încearcă să adopți un regim bogat în legume, fructe și cereale integrale, care ajută procesu de digestie.
Excrementele apoase, lichide, sunt cauzate cel mai probabil de o infecție în corp. Asigură-te că bei destulă apă pentru a evita deshidratarea.
Pe de altă parte, scaunele moi, lipicioase, care lasă urme pe vasul de toaletă pot indica faptul că organismul nu asimilează corect grăsimile din alimente. Pancreatita cronică este una dintre afecțiunile care pot cauza malabsorbția grăsimilor.
Cât de des e bine să ai scaun
De obicei, o persoană sănătosă elimină scaun o dată sau de două ori pe zi, dar unele pot simți nevoia să meargă mai des sau mai rar la toaletă, fără ca asta să semnaleze vreo problemă de sănătate. Medicii sunt de părere că nu există o frecvență normală de a defeca, ci fiecare trebuie să facă asta atunci când simte nevoia.
Cum să ai un colon sănătos
Pentru a preveni constipația sau alte tulburări digestive, este indicat să consumi zilnic alimente bogate în fibre (20-25 de grame), să bei minimum 2 litri de apă și să faci cel puțin 30 de minute de mișcare. Lichidele sunt esențiale pentru sănătatea colonului, deoarece asigură înmuierea și eliminarea cu ușurință a materiilor fecale.