Care este cel mai bun tratament împotriva căderii părului? Este o întrebare care ne frământă pe mulți dintre noi. Căci căderea părului este un fenomen frustrant, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Și nu ține doar de aspectul estetic.

Căderea părului este un fenomen experimentat aproape de fiecare dintre noi, la un moment dat. Există diferite cauze posibile ale acestei probleme. Iar printre acestea se numără și afectiuni medicale, genetice, unele medicamente, tratamente dure cu scalpul sau părul, precum și stresul sau modificările hormonale. De aceea se recomandă consultarea unui medic dermatolog imediat ce se observă o cădere în exces a părului. Căci numai specialistul poate determina cauzele care au dus la apariția acestei probleme și tratamentul adecvat.

Care este cel mai bun tratament împotriva căderii părului

În cazul în care pierderea părului este cauzată de o boală, tratamentul bolii respective va restabili, foarte probabil, și sănătatea capilară. Dacă un medicament este de vină, oprirea administrării acestuia va stopa și căderea părului. Tratamentele topice se pot dovedi eficiente in unele cazuri. Dar, în funcție de cauză, ar putea fi necesare și intervenții medicale și chirurgicale. Care este cel mai bun tratament împotriva căderii părului rămâne să stabilească medicul dermatolog.

Corticosteroizii ajută?

Corticosteroizii reprezintă derivați hormonali sintetici. Sunt folosiți frecvent sub formă de loțiuni și soluții în alopecii inflamatorii. Cum ar fi cele din dermatitele alergice, iritative, atopice, psoriazis, alopecia areata, lupus.

„Cu toate că nu schimbă cursul bolii, corticosteroizii reduc local inflamația. Și permit reluarea ciclului normal de creștere a părului în zonele afectate după remiterea puseului de boală. Sunt unele din cele mai eficiente tratamente. Dar dacă se respectă conditia ca diagnosticul sa fie bine stabilit. În cazul alopeciei areate se poate opta pentru injectare intradermică a corticosteroizilor în zonele fără păr, repetată la intervale de 4 săptămâni. Are rezultate foarte satisfacatoare in multe cazuri. Atentie insa ca administrarea pe termen lung, nesupravegheata de dermatolog, poate duce la subtierea pielii si la infectii locale!”, explica dr. Laurențiu Vlădău, medic specialist dermatolog, Hebra Dermatologie.

Șampoanele antifungice sunt utile

Șampoanele antifungice sunt utile atunci cand pierderea parului este determinata sau agravata de infectii cu ciuperci ale scalpului sau in cazul dermatitei seboreice si psoriazisului. Sunt folosite substante fungicide sau fungistatice, precum ketoconazol, ciclopirox, zinc pyrithione, sulfura de seleniu, care si-au dovedit eficienta in tratarea acestei probleme.

Ce face minoxidilul

Minoxidilul este o substanță care a fost inițial folosită pentru tratarea hipertensiunii arteriale. S-a observat că unul dintre efectele adverse este creșterea excesivă a părului. Dar, din păcate, creșterea nu avea loc doar la nivelul scalpului. „Minoxidilul este folosit sub forma de solutii, lotiuni sau pentru a stimula cresterea parului in efluviul telogen sau alopecia androgenetica, cu rezultate variabile. Tratamentul se aplica pe scalp de doua ori pe zi si poate fi utilizat de catre barbati si femei. Efectul maxim se obtine dupa 16 saptamâni de tratament si aplicarea medicatiei trebuie continuata pentru a pastra efectele.”, explică dr. Vlădău.

Mezoterapia e bună pentru unii

Mezoterapia este o tehnica noua pentru tratamentul caderilor difuze ale parului. Este utilă în cazuri precum efluviul telogen. Constă în injectarea multiplă a zonelor afectate cu substante stimulante. Cum ar fi bepanthenol, cafeina, pentoxifilina, minoxidil etc. Eficacitatea acestei proceduri nu este inca complet elucidata. Deoarece lipsesc dovezi clare ca influenteaza cresterea firului de par in studii semnificative.

Implantul de păr e soluția extremă

Implantul de par ramane un tratament extrem de eficient pentru alopecia androgenetica, dar nu si pentru alte tipuri de alopecii, in special cele inflamatorii sau autoimune. „Alegerea unui tratament potrivit pentru caderea parului este recomandat sa se faca numai sub indrumarea unui medic specialist, fiind cunoscut faptul ca atunci cand este decis in situatii nepotrivite implantul de par poate implica recaderi si rezultate dezastruoase. In plus, acest tratament este costisitor si poate fi sortit esecului daca medicii nu au experienta marcata in aceasta zona foarte specializata, astfel ca este foarte important ca pacientul sa se informeze cu privire la referintele chirurgului si anii de experienta in domeniu., recomandă dr. Laurentiu Vladau.

Finasterida e pentru bărbați

Acest tratament anti hormonal stopeaza evolutia alopeciei androgenetice atata timp cat este administrat prin stoparea actiunii hormonilor asupra firului de par. Nu este indicat la femei, iar la barbati poate duce la subfertilitate.

Care este cel mai bun tratament împotriva căderii părului? Tratamentul are la bază, așadar, identificarea corectă a cauzei care a dus la apariția problemei. Din fericire, această afecțiune frecventă la orice vârstă este adesea reversibilă. Dacă sunt administrate tratamentele potrivite și dacă terapia este urmată sub supravegherea unui medic specialist cu experiență în domeniu.

Sursa foto: 123rf.com